Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

До 180-річчя від дня народження Петра Ілліча Чайковського. Центральна районна бібліотека ЦБС «Свічадо» презентує

Опубліковано 04 травня 2020 року о 15:57
фото

До 180-річчя від дня народження видатного російського композитора, диригента і педагога  Петра Ілліча Чайковського Центральна районна бібліотека ЦБС «Свічадо» відділу культури та охорони культурної спадщини підготувала низку тематичних матеріалів про життя та творчість композитора.

Щоб доповнити образ композитора і показати його глибокий зв'язок з Україною до уваги читачів бібліотека пропонує  книгу «П.І.Чайковський на Україні» (1940 року видання),  яка є невеликою частиною матеріалу,  зібраного кафедрою історії музики Київської державної консерваторії ім. П. І. Чайковського на тему «Чайковський і Україна».

Книга містить три розділи: перший «З листів і висловлювань П. І. Чайковського про Україну» демонструє чуттєву сутність Петра Ілліча,  другий  «Чайковський у відгуках сучасної йому преси на Україні» характеризує не тільки ставлення суспільства до його музики, але й стан всього музичного світу тих часів,  третій  «Чайковський у спогадах сучасників» дає уявлення про безпосередній зв'язок композитора з представниками української культури.

Раритетна книга зберігається в НБУ ім. Ярослава Мудрого. Оцифровану версію книги можна переглянути на ресурсі Електронна бібліотека «Культура України» ось ТУТ.

Приємного читання.

До відома:  7 травня цього року минає 180 років від дня народження одного з найвидатніших композиторів світу  Петра Чайковського (7.05.1840р. – 6.11.1893р.) Відзначатимуть визначну дату  і в Україні, з якою Петра Ілліча пов’язували і його родовід, і доля. Документи, які зберігаються в архівах Москви, свідчать, що дід композитора Петро Чайка родом із Полтавщини, вихованець Київської академії. Згодом його прізвище стало Чайковським.

Упродовж 28 років, до самої смерті композитор по кілька місяців жив у різних куточках української землі, найчастіше він бував у Кам’янці на Черкащині, тут мешкала рідна сестра композитора Олександра та її родина. Про Україну композитор писав: «Ніколи за кордоном, навіть серед розкішної південної природи я не знаходив тих хвилин святого захоплення від споглядання природи, яке вище навіть від насолоди мистецтва». В Україні Чайковський написав понад 30 своїх творів, серед яких дві симфонії (одну з них ще за його життя назвали «Українська»), опери: «Євгеній Онегін», «Черевички», «Орлеанська діва», «Мазепа», балет «Лебедине озеро». Тут виникли його романси на вірші Т.Г.Шевченка і знаменитий Перший фортепіанний концерт, в одній з мелодій якого звучить наспів лірників. А у фіналі Концерту звучить мелодія пісні «Види, вийди, Іванку». В останній рік свого життя Чайковський з тріумфом диригував своїми симфоніями в Харкові і Одесі. Один з концертів Петро Ілліч дав на підтримку Одеського симфонічного оркестру.

 

Джерело: відділ культури та охорони культурної спадщини Святошинської РДА.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux