Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Грип та його профілактика

Опубліковано 13 січня 2020 року о 10:15
фото

Грип − це високозаразне вірусне захворювання, що відноситься до групи інфекцій дихальних шляхів, яке спричинюється вірусами грипу: InfluenzaAvirus (вируси грипу А), Influenza В virus (вируси грипу В),Influenza С virus(вируси грипу С) − з родини Orthomyxoviridae, та характеризується раптовим початком хвороби, головним болем, ломотою у м’язах та суглобах,  болем у горлі, підвищенням температури тіла до 38 °С і більше вже у перші дні  захворювання, лихоманкою, кашлем, в окремих випадках блювотою та  проносом. 

Грип має симптоми, подібні до ознак гострих респіраторних вірусних інфекцій (далі – ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Захворювання може мати важкий перебіг, призводити до тяжких ускладнень. Деякі групи людей, а саме: люди похилого віку (старші за 65 років), діти (особливо молодші 2 років), вагітні жінки та хворі на певні супутні захворювання, мають підвищений ризик ускладненого перебігу захворювання.

Як відбувається зараження грипом?

Джерелом інфекції є інфікована людина з першого дня до прояву ознак  захворювання та хворі на грип до 5- 7 дня захворювання. Більшість хворих є  найбільш заразними в перші 3 - 4 дні захворювання. Діти та  люди  з  послабленою імунною системою можуть виділяти вірус понад 7 днів захворювання.

Шлях передачі вірусу найчастіше повітряно-краплинний. Зараження  відбувається під час кашлю, чхання та розмові хворої людини. Також вірус може передаватися через тісний контакт з хворою людиною та контакт із предметами, що містять вірус на поверхні, та наступним перенесенням вірусу на власні слизові оболонки (коли людина торкається спочатку заражених  вірусом предметів − поручнів, рушників, тощо, а потім власних рота, носа, очей). Хворі на грип можуть виділяти вірус на відстань до 1,8 - 2,0 м. Інкубаційний період для грипу становить від 1 до 4 днів після інфікування (найчастіше 2 дні).

Найчастіші симптоми захворювання − раптовий, гострий  початок, головний  біль, ломота у м’язах та  суглобах, біль у горлі, підвищення температури тіла до 38°С і більше з першої доби захворювання, лихоманка, кашель, загальна слабкість, в окремих випадках блювота та пронос (переважно у дітей раннього віку).

Більшість хворих на грип одужують менше ніж за 2 тижні, але в деяких осіб можуть розвиватися ускладнення грипу. Запалення ЛОР органів відносяться до ускладнень грипу середньої тяжкості, в той час як пневмонія (запалення легень) є важким ускладненням грипу, що спричиняється як вірусом грипу безпосередньо, так і поєднаною вірусною та бактеріальною інфекцією.

Грип може погіршувати  перебіг хронічних захворювань. 

За перших симптомів захворювання обов’язково звертайтеся до сімейного лікаря. Не слід займатися самолікуванням, медикаментозне лікування призначає тільки  лікар!

Загальні поради щодо профілактики ГРВІ та грипу

Частіше мийте руки з милом, особливо після того, як кашляли або чхали, після контакту з поручнями, дверними ручками, предметами загального користування. У випадку, коли неможливо мити руки, користуйтесь спиртовими вологими серветками.

Одягайтеся за погодою. Пам’ятайте, що перегрівання так само небезпечне, як і переохолодження. Частіше провітрюйте приміщення, робіть вологе прибирання. Уникайте контактів з хворими людьми. Харчуйтеся збалансовано, вживайте вітамінізовані продукти. Повноцінно відпочивайте.

Найбільш ефективним та найкращим шляхом профілактики грипу є щорічна вакцинація. Вакцинація зменшує ризик захворіти на грип та ризик серйозних ускладнень.

Найкращий час для щеплення − перепідемічний сезон, якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж усього сезону.

Подбайте про здоров’я! Зверніться до лікаря та зробіть щеплення!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux