Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Інформація про гострі кишкові інфекції

Опубліковано 27 квітня 2017 року о 10:56
фото

Тепла пора року – це не тільки час відпочинку та відпусток, але і період зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ).

Збудники цих хвороб (сальмонели, клебсієли, протеї, кампілобактерії, ешеріхії, шигели, стафілококи тощо) влітку буяють пишним цвітом в оточуючому людей середовищі, особливо в харчових продуктах та воді. Поширенню їх також сприяють мухи, які здатні літати на значні відстані і переносити мільйони мікробів.

Перебування патогенних мікроорганізмів на предметах вжитку та їжі не змінюють їх кольору, консистенції, смакових якостей, тим самим не викликають настороги у людей.

Підтвердженням зазначеному є щорічне зростання в Україні спалахів ГКІ: за 2012р.– 34, 2013р.– 48, 2014р.– 67, 2015р.– 101, 2016р.– 166. У м. Києві за 2016 р. зареєстровано 7 спалахів, в т.ч. 1 спалах у Святошинському районі, коли на сальмонельоз захворіло 14 дітей та 8 осіб виявлені як носії збудника. Причиною спалаху стало порушення технології приготування їжі, до складу якої входили яйця, які найчастіше бувають фактором передачі сальмонельозу.

За даними санепідфону у 2016р. по м. Києву в 94% випадків ГКІ захворювання були пов’язані з вживанням:

кулінарних виробів – 40%,

молокопродуктів – 23%,

яєць – 13%,

овочів та фруктів – 10%,

ковбасних виробів – 8%,

кондитерських виробів – 5%.

Значна частина зазначених продуктів була придбана на стихійних ринках або зберігалась з порушенням умов та термінів реалізації. Проте реєструвались випадки ГКІ, пов’язані з продуктами, придбаними в супермаркетах м. Києва, в т.ч. району.

Викладене свідчить про можливе погіршення епідситуації з ГКІ у літній період 2017року.

З метою профілактики зазначених захворювань нагадуємо: 

у теплий період року треба бути особливо обережним, ретельно стежити за чистотою рук, посуду, харчуватися лише свіжими стравами, приготованими з додержанням гігієнічних вимог, знищувати мух. Сирі фрукти і овочі треба добре мити водопровідною водою, обливати окропом.

Велику небезпеку становить вода відкритих водойм. Тому під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т.д.) намагайтеся не ковтати воду. Не слід у такій воді мити овочі, фрукти, посуд, руки. Тобто необхідно зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили збудники кишкових інфекцій. Адже захворюванню значно легше запобігти, ніж його лікувати.

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути зараження на кишкові інфекції. А у разі виникнення перших ознак захворювання (нудота, блювання, рідкі випорожнення, біль в животі, підвищення температури тіла) необхідно терміново звернутися до лікаря.

 

Джерело: Святошинський підрозділ ВП ГМЛВ О.Л.Громашевська.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux