Інформація про гострі кишкові інфекції


Тепла пора року – це не тільки час відпочинку та відпусток, але і період зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ).
Збудники цих хвороб (сальмонели, клебсієли, протеї, кампілобактерії, ешеріхії, шигели, стафілококи тощо) влітку буяють пишним цвітом в оточуючому людей середовищі, особливо в харчових продуктах та воді. Поширенню їх також сприяють мухи, які здатні літати на значні відстані і переносити мільйони мікробів.
Перебування патогенних мікроорганізмів на предметах вжитку та їжі не змінюють їх кольору, консистенції, смакових якостей, тим самим не викликають настороги у людей.
Підтвердженням зазначеному є щорічне зростання в Україні спалахів ГКІ: за 2012р.– 34, 2013р.– 48, 2014р.– 67, 2015р.– 101, 2016р.– 166. У м. Києві за 2016 р. зареєстровано 7 спалахів, в т.ч. 1 спалах у Святошинському районі, коли на сальмонельоз захворіло 14 дітей та 8 осіб виявлені як носії збудника. Причиною спалаху стало порушення технології приготування їжі, до складу якої входили яйця, які найчастіше бувають фактором передачі сальмонельозу.
За даними санепідфону у 2016р. по м. Києву в 94% випадків ГКІ захворювання були пов’язані з вживанням:
кулінарних виробів – 40%,
молокопродуктів – 23%,
яєць – 13%,
овочів та фруктів – 10%,
ковбасних виробів – 8%,
кондитерських виробів – 5%.
Значна частина зазначених продуктів була придбана на стихійних ринках або зберігалась з порушенням умов та термінів реалізації. Проте реєструвались випадки ГКІ, пов’язані з продуктами, придбаними в супермаркетах м. Києва, в т.ч. району.
Викладене свідчить про можливе погіршення епідситуації з ГКІ у літній період 2017року.
З метою профілактики зазначених захворювань нагадуємо:
у теплий період року треба бути особливо обережним, ретельно стежити за чистотою рук, посуду, харчуватися лише свіжими стравами, приготованими з додержанням гігієнічних вимог, знищувати мух. Сирі фрукти і овочі треба добре мити водопровідною водою, обливати окропом.
Велику небезпеку становить вода відкритих водойм. Тому під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т.д.) намагайтеся не ковтати воду. Не слід у такій воді мити овочі, фрукти, посуд, руки. Тобто необхідно зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили збудники кишкових інфекцій. Адже захворюванню значно легше запобігти, ніж його лікувати.
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути зараження на кишкові інфекції. А у разі виникнення перших ознак захворювання (нудота, блювання, рідкі випорожнення, біль в животі, підвищення температури тіла) необхідно терміново звернутися до лікаря.
Джерело: Святошинський підрозділ ВП ГМЛВ О.Л.Громашевська.