Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Хрещення господнє (святе богоявлення)

Опубліковано 17 січня 2015 року о 11:49
фото

Це велике православне свято Хрещення Господнього (Богоявлення), відзначають щороку 19 січня, завершує низку так званих, Святок, що почалися на Різдво - 7 січня.

Свято Хрещення Господнього - одне з самих старих свят християнської Церкви. Воно з'явилося ще до часів апостолів.

Слово «хрещу» в перекладі з грецького означає «занурюю у воду». Не можна зрозуміти важливості та сенсу хрещення, не з'ясувавши, що значило символічна і реальна роль води у Старому Завіті. Вода - початок життя. Саме з води, заплідненої животворящим Духом, народяться всі живі істоти. Якщо немає води - там пустеля. Але в той же час вода може руйнувати, і знищувати - вода великого потопу, Бог залив гріхи і зруйнував зло людське.

У пам'ять того, що Спаситель Своїм Хрещенням освятив воду, буває водхреще. Напередодні свята вода освячується у храмах, в саме ж свято Богоявлення - в річках або інших місцях, де беруть воду. Хресним ходом на Йордан називається хід для освячення природних водойм.

Після Хрещення Христа хрещення для людей вже не просто символ очищення. Тут Ісус явив Себе світові як Христос, Син Божий. «Я бачив, я свідчу: Він - Обранець Божий», - підтверджує Іван Хреститель («Месія» по-єврейськи - те ж, що по-грецьки «Христос», тобто «Помазаник Божий»).

Коли сину Єлизавети та Захарія Івану (Іоанну) виповнилося тридцять років, він поселився в пустелі і почав проповідувати. Був Іван несхожим на інших людей: одяг його був із верблюжого волосся, підперезувався він шкіряним поясом, харчувався тим, що знаходив у пустелі. Зазвичай були то комахи, яких знаходив Іван у траві. Назбиравши достатньо комах, він збирав хмиз, розпалював багаття і на жаринах готував собі їжу.

Швидко рознеслася звістка про незвичного жителя пустелі, його одяг та їжу. Чимало людей приходили, аби подивитися на цього чоловіка,послухати його .У своїх проповідях закликав Іван людей до покаяння, розказував про майбутнє пришестя Христа. Багато людей прислухалися до його порад спокутували свої гріхи і наверталися до Бога їх приводив Іван до річки Йордан і омивав водою (хрестив) на знак того, що Бог прощав їм гріхи їхні.

Коли Іісусу виповнилося тридцять років, прийшов і він на річку Йордан хреститися. Зайшов Іісус у воду, звернувся з молитвою до Бога. Тоді й зійшов на нього Дух Святий у вигляді голуба, а з неба долинув голос: "Це син мій єдинородний, в якому моє благовоління". Так під час хрещення Іісуса сталося Богоявлення, явилась світу Пресвята Трійця (Бог промовляв з небес про Сина, Син хрестився і Дух Святий зійшов на нього у вигляді голуба). З того часу святкується цього дня Богоявлення Господнє

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux