Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Користь і шкода квашеної капусти

Опубліковано 21 березня 2018 року о 10:11
фото

Квашена капуста – найулюбленіша їжа українців. З давніх часів і до цього часу дбайливі господині продовжують готувати її, починаючи з пізньої осені, маючи у своєму арсеналі величезну кількість рецептів, секретів і хитрощів.

Давайте розберемося, у чому конкретно полягає користь і шкода квашеної капусти.

 Квашена капуста корисна для організму людини своїми численними властивостями, необхідними для правильної роботи шлунково-кишкового тракту, печінки, для загального очищення організму.

Сквашування капусти відбувається внаслідок бродіння молочно-кислих бактерій. Цей процес називається лактоферментацією. Бактерії, які беруть участь у сквашуванні капусти, потрапляючи в шлунок, сприятливо позначаються на його роботі. Вони пригнічують патогенну мікрофлору, підтримують корисну. Регулярне вживання квашеної капусти може також посприяти усуненню хронічного гастриту. Але в стадії загострень від цього продукту варто утриматися.

Особливість квашеної капусти – низька калорійність. За цим показником вона значно поступається свіжій білокачанній. Яка харчова цінність цього овоча? У 100 г квашеної капусти міститься 23 ккал.

Квашена капуста багата на:

- вітаміни: С, К, Р, U, вітаміни групи В;

- амінокислоти;

- молочну та оцтову кислоти;

- пробіотики;

- флавоноїди.

Ці сполуки позитивно впливають на діяльність мозку, стимулюють утворення еритроцитів, нормалізують обмін речовин і забезпечують безперебійну  роботу всіх  органів. 

Про користьвітаміну С говорити зайве. У  зимовий час це кращий спосіб поповнити запаси аскорбінової кислоти. У цьому плані квашена капуста дасть фору апельсинам та лимонам. У 300 грамах квашеної капусти міститься необхідна добова норма вітаміну С.

У квашеній капусті добре представлені вітаміни групи В, у тому числі і холін. Ця речовина відповідає за ліпідний обмін в організмі, регулює жировий метаболізм. Простими словами, квашена капуста допоможе тим, хто бажає знизити вагу.

Мінеральний склад квашеної капусти і її розсолу є кращим засобом для лікування зневоднення. Похмільний синдром як рукою зніме, якщо з’їсти страви на квашеній капусті або випити розсолу. Цей коктейль буде корисний всім, хто відчуває втому, занепад сил, хоче швидко знайти бадьорість.

Також розсол квашеної капусти корисний для печінки, він виводить токсини, є непоганим жовчогінним засобом. А в народній медицині сік з квашеної капусти застосовують проти паразитів. Щоб позбутися лямблій треба тричі на день перед їжею випивати по 50 мл розсолу протягом 14 днів. Лямблії складно діагностувати і нелегко вивести – капустяний розсол стане відмінною профілактикою і безпечним засобом лікування.

Вважається, що квашена капуста корисна і для потенції. Чоловікам рекомендується вносити цей продукт у свій раціон. Також вчені мають думку, що ті, хто регулярно вживають квашену капусту, рідше страждають онкологічними захворюваннями кишківника та шлунку.

При серцево-судинних захворюваннях сік квашеної капусти сприяє нормалізації рівня холестерину в організмі людини. Більш того, він сприяє поліпшенню стану судин при атеросклерозі, в результаті чого поліпшується загальна діяльність всієї серцево-судинної системи.

Квашена капуста поліпшує травлення. Це обумовлено двома факторами:

- у капусті високий зміст вітаміну С;

- квашена капуста є джерелом грубої клітковини.

Перебуваючи в кишківнику у великій кількості, стимулює його перистальтику, поліпшує роботу кишківника. Особливо це корисно людям, які схильні до закрепів.

Основна корисна дія квашеної капусти спрямована на поліпшення функцій шлунку і кишківника. Але не варто вживати її на голодний шлунок, бо може викликати печію. Найкраще їсти квашену капусту з нейтральним продуктом — картопляним пюре, хлібом, кашею.

Для вагітних жінок квашена капуста є особливо цінною — вона допомагає переносити токсикоз. Ну і, звичайно ж, є найціннішим джерелом корисних речовин, необхідних матері і дитині.

Макро і мікроелементи:

— натрій;

— калій;

— кальцій;

— фосфор;

— магній;

— залізо.

Говорячи про користь і шкоду квашеної капусти, необхідно зазначити, що вживання цього продукту в їжу сприяє збагаченню клітин поживними речовинами, що сприяють їх регенерації. Ще однією позитивною властивістю застосування квашеної капусти вважається її виключна здатність піднімати апетит. Уживаючи квашену капусту як закуску перед обідом, знайте, що вона сприяє значному посиленню секреції залоз шлунка.

Шкода квашеної капусти і протипоказання до її вживання.

Іноді квашена капуста може приносити не тільки користь, але і шкоду. Неправильне засолення наситить організм зайвою сіллю, а вона не корисна в будь-якому вигляді. Також капуста може викликати метеоризм та печію, тому з цим продуктом треба бути обережно вагітним, людям після операції, дітям.

Не варто зловживати цим продуктом людям, що страждають важкими захворюваннями нирок, печінки і підшлункової залози. Пам’ятайте, що в процесі прийому квашеної капусти може спостерігатися посилене газоутворення і печія.

Процес заквашування відбувається з додаванням солі, таким чином, люди, які страждають гіпертонією, підвищеним тиском, тими чи іншими серцевими захворюваннями і набряками, повинні бути максимально обережні в прийомі цього продукту. Хоча і в цьому випадку можна знайти вихід. Можна взяти квашену капусту й обдати її кип’яченою водою, це дозволить легко позбутися зайвої кількості непотрібної для організму солі.

Від вживання квашеної капусти краще утриматися:

- при виразковій хворобі шлунку, дванадцятипалої кишки;

- при жовчнокам’яній хворобі;

- при захворюваннях підшлункової, нирковій недостатності, гіпертонії, підвищеній кислотності, печії, рефлюксній хворобі.

Джерело: комунальне некомерційне підприємство «Консультативно-діагностичний центр» Святошинського району м. Києва.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux