Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Літо – сезон гострих кишкових інфекцій (ГКІ)

Опубліковано 15 червня 2015 року о 15:07
фото

Група ГКІ включає десятки нозологічних форм, які характеризуються різноманітністю клінічних проявів, а також великим поліморфізмом наслідків інфекційного процесу - від легкого перебігу (ешерихіози, ротавірусна інфекція) до важкого ураження травного каналу (холера, черевний тиф), цирозу печінки (вірусні гепатити) та паралітичних форм при поліомієліті. Збудник може локалізуватись у різних органах травної системи, але виділяється в зовнішнє середовище з екскретами людини і тому домінуючим є фекально – оральний механізми передачі. Серед об’єктів природного середовища найчастіше забруднюються збудниками продукти та вода.

 Вхідними воротами для збудників є рот, куди вони потрапляють з водою, продуктами через забруднені руки. Важливу роль в перенесенні збудників на продукти відіграють мухи.

З погляду епідеміолога, кишкові інфекції –проблема гігієнічна. Створення належних гігієнічних умов під час виготовлення продуктів, ізоляція джерела збудника, санітарно-гігієнічний благоустрій станцій водопостачання,  колодязів, туалетів тощо запобігають захворюванню на ГКІ.

Враховуючи, що на даний час відсутні радикальні засоби знезараження джерела інфекції (хворих, носіїв збудника) та можливість створити загальну несприятливість населення, то на перше місце виходять заходи, направлені на попередження зараження.

При централізованому водопостачанні велике значення мають встановлення охоронних зон навколо місць відбору води, створення споруд для очищення води, що подається в водопровідну мережу, та знезараження її.

Населення  м. Києва забезпечується доброякісною питною водою, безпечною щодо зараження інфекційними хворобами. Проте порушення зазначених вище вимог сприяє проникненню мікроорганізмів до питної води. Прикладом цього може бути спалах ГКІ в Бортничах цього року, пов'язаний з порушенням цілісності водопровідної мережі, недотримання вимог до охоронної зони, відсутність  знезараження питної води (хлорування тощо).

Виняткову роль у розриві механізму передачі збудників ГКІ мають заходи щодо очистки населених міст, знезараження стічної води перед скиданням у водойми загального використання. Велике значення у профілактиці кишкових інфекцій має боротьба з мухами.

Наступною групою заходів з попередження зараження на ГКІ є заходи , що охоплюють усю систему харчування населення. Суть їх полягає в недопущенні потрапляння збудників кишкових інфекцій до організму людини через харчові продукти.

         Дотримання правил транспортування та зберігання харчових продуктів, правильна кулінарна обробка та реалізація готових блюд, захист продуктів від доступу мух та інші заходи направлені на попередження розповсюдження ГКІ.

Як свідчить аналіз захворюваності на ГКІ в Святошинському району у 2015 р. передбачуваними чинниками, які спричинили зараження людей на кишкові інфекції стали:

-      молоко та кисломолочні продукти -42,2%,

-      кулінарні вироби – 34,3%,

-      яйця – 9,6%,

-      ковбасні вироби -  9,2%,

-      овочі та фрукти – 4,4%,

-      кондитерські вироби – 0,4%.

У багатьох випадках харчові продукти були придбані в місцях несанкціонованої торгівлі, готувались та зберігались з порушенням технології та температурного режиму. Проте мали місце випадки захворювання після вживання курей – гриль, придбаних в супермаркетах.

Необхідно відзначити, що через порушення зазначених правил по Україні в цьому році зареєстровано більше 10 спалахів ГКІ.

Виходячи з викладеного, з урахуванням тривалого виживання патогенних мікроорганізмів у зовнішньому середовищі в теплий період року, з метою запобігання захворюванню на кишкові інфекції санепідслужба нагадує населенню, що потрібно:

-      харчуватися лише свіжими стравами, приготовленими з додержанням гігієнічних вимог. Свіжі овочі та фрукти ретельно мити під проточною водою і обливати окропом. Піддавати повторній термічній обробці їжу, яка виготовлена більше 2-х годин до цього;

-      не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі;

-      стежити за чистотою рук, посуду тощо;

-      знищувати мух;

-      намагатися не ковтати воду під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставки і т.д). Не слід мити у такій воді овочі, фрукти, руки, посуд;

-      використовувати миючі  та дезінфікуючі засоби при проведенні прибирання, митті посуду та обладнання.

Тільки постійне дотримання гігієнічних правил та вимог дозволить уникнути зараженню на ГКІ.

У разі виникнення перших ознак захворювання (нудота, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, підвищення температури тіла, втрата апетиту) необхідно терміново звернутись до лікаря.

 Джерело: Санепідслужба Святошинського району      О.Л.Громашевська                    

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux