Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Обігріваєте житло-подбайте про безпеку!

Опубліковано 09 січня 2018 року о 16:34
фото

Кожного року з настанням осінньо-зимового періоду стан протипожежного захисту в державі значно ускладнюється. В цей період виникає більше половини всіх пожеж від загальної річної кількості, а загибель людей становить понад 70%.

Щоб зберегти своє життя та життя близьких вам людей ПАМ’ЯТАЙТЕ:

— не допускайте використання для обігріву приміщень несертифікованих та саморобних нагрівальних приладів та газових кухонних плит;

— в разі використання серійних нагрівальних пристроїв прослідкуйте за тим, щоб вони були встановлені таким чином, щоб уникнути перекидання, обмежте доступ до них дітей;

— відстань від приладів електро­опалення до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м;

— дотримуйтесь правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та систем пічного опалення в будинках;

— не залишайте без нагляду в разі виходу з приміщень увімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, праски тощо;

— намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі значної потужності;

— не допускайте застосування саморобних некаліброваних плавких вставок у запобіжниках електричного струму;

— тримайте запальнички та сірники поза полем зору дітей та в недосяжних для них місцях. Діти віком від двох років здатні самостійно їх запалити. Ніколи не заохочуйте та не дозволяйте дітям бавитися сірниками і запальничками та вважати їх іграшками.

Найближчими днями, відповідно до прогнозів синоптиків Гідрометцентру України, температурні показники значно знизяться. Відповідно, громадяни для обігріву своїх помешкань почнуть максимально використовують різні прилади опалення. А загальна кількість пожеж, загиблих та травмованих людей на них, різко зростає. 

Основними причинами виникнення пожеж є те, що у повсякденних турботах, рятуючись від холоду, люди проявляють недбалість, не звертають увагу на дотримання елементарних правил пожежної безпеки. Майже всі пожежі з трагічними наслідками виникають у житловому секторі. 

У зв’язку з цим, Святошинське РУ ГУ ДСНС України у м.Киві нагадує про необхідність дотримання елементарних правил пожежної безпеки. Постійно слідкуйте за станом опалювальних печей та димарів, своєчасно їх ремонтуйте! Слідкуйте за справністю електричних мереж! Не залишайте без нагляду увімкнені обігрівачі, телевізори та інші електропобутові прилади! Будьте обережні при палінні та використанні відкритого вогню на горищах, у підвалах, господарських спорудах та інших підсобних приміщеннях! 

Запам’ятайте! При використанні електрообігрівальних приладів не забувайте: електрообігрівачі повинні вмикатися в електромережу тільки за допомогою справних штепсельних з'єднань та електророзеток заводського виготовлення; прилади повинні встановлюватись на негорючій основі, а температура зовнішньої поверхні приладу у найбільш нагрітому місці, у нормальному режимі роботи, не повинна перевищувати 85°С; відстань від електрообігрівачів до горючих матеріалів має становити не менше 25 см; нові підключення різних струмоприймачів необхідно проводити з урахуванням допустимого струмового навантаження електромережі; прилади необхідно регулярно очищати від пилу. 

Заборонено: встановлювати обігрівачі близько до душу, ванни; класти кабель живлення на нагріті частини приладу; встановлювати електронагрівальні прилади безпосередньо під розеткою, а також на шляхах евакуації людей; встановлювати саморобні плавкі вставки «жуки» в апаратах захисту від коротких замикань. 

Заборонено вмикати декілька приладів в одну розетку та накривати їх легкозаймистими матеріалами; масляні електрообігрівачі можна зберігати лише у вертикальному положенні і звичайно не залишати без нагляду при виході з приміщення, увімкненими в електромережу. 

Шановні громадяни, пам’ятайте! Що найвища цінність – це людське життя. Тому лише дотримання цих простих, але вкрай необхідних протипожежних заходів, допоможе зберегти ваше житло та, найголовніше, - життя! 

Чимало дітей сьогодні залишаються вдома «хазяйнувати» самі, оскільки їхнім батькам треба працювати і нема з ким залишити малечу.

Проте, це може призвести до трагічних наслідків, зокрема й пожежі. Адже дітлахи нерідко обирають собі за іграшку сірники чи залишені будь-де запальнички.

В основі дитячих пустощів із вогнем лежить допитливість, бажання пізнати навколишній світ і наслідування дорослих, які щодня пораються біля печі, газової плити або палять цигарки. Проблема в тому, що діти не усвідомлюють усієї небезпеки таких ігор, тож дорослим слід пильно стежити за поведінкою свого чада.

Насамперед батькам треба взяти за правило ніколи не залишати дитину без нагляду. Крім цього, слід пояснювати малечі небезпеку і наслідки забавок із вогнем. Варто власним прикладом показувати дітям правильну поведінку з електричними та газовими приладами. І нарешті, треба навчити дитину в разі лиха дзвонити до служби порятунку за номером «101»

 

Джерело: Святошинське РУ ГУ ДСНС України у м.Києві.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux