Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Очільник Святошинського району відвідав пожежно-рятувальну частину, що на вул. Пшеничній, 3 (фото)

Опубліковано 04 лютого 2021 року о 19:14
фото

Голова Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації Сергій Павловський відвідав 18-ДПРЧ ГУ ДСНС України у м. Києві, розташовану по вул. Пшеничній, 3, пожежні-рятувальники якої за правом є правонаступниками перших святошинських вогнеборців.

Так, у виданні «Дачник» («Дачные местности вблизи Киева») видавництва Ф. Л. Іссерліса і Ко 1909 року зазначено, що в садибі на вул. Пушкінській, 219 (зараз це приблизне місце розташування ДУ «Науковий центр радіаційної медицини» на просп. Перемоги, 119-121) знаходиться пожежне товариство.

Також у фондах виставки пожежно-рятувальної служби столиці зберігся звіт брандмайора Київської пожежної команди Володимира Петровича Іванова за 1925 рік, в якому сказано:«Пожарную охрану города несут профессиональная пожарная команда и добровольные дружины, состоящие из пяти профчастей (Дворцовая, Лыбедская, Старокиевская, Подольская и Куреневская), двух резервов – (Святошинский и Дарницкий) и четырех дружин (Киевская, Демиевская, Предмостная и Никольская».

В тому ж звіті зазначено: «Окраины – же: Приорка, Святошино, Протасов Яр, Батыева Гора, Слободки, Дарница, Раковка в сторону Святошино и друг. водопровода вовсе не имеют и в случае пожара, пожарной команде необходимо подвозить воду из города. В Святошино же пожарным водоснабжением служат колодцы и специальные баки, кои только на лето наполняются водой, а зимой вода должна быть выпущена, дабы не замерзла».

З адресної книги міста Києва за 1928 рік ми знаємо, що очільником святошинських рятувальників (брандмейстером Святошинського резерву (пожежної команди)) був Стукало Павло Миколайович.

У квітні 1926 року у Святошині почалося будівництво нової пожежної частини на 4 виїзди, яке було завершене у 1928 році. Будівля була двоповерхова, дерев’яна, без водогону, з пічним опаленням та з дерев’яною баштою, на якій пожежні цілодобово несли службу щодо спостерігання за пожежами. На той час будівля була найвищою у Святошині.

На озброєнні частини на той час було 2 пожежні бочки кінної тяги, які на початку 30-х років були замінені на пожежні автомобілі.

Слід зазначити, що будівля пожежної частини проіснувала до 1978 року. А вже в березні 1978 року вогнеборці 18 пожежної частини переїхали в нову будівлю на вул. Пшеничній, 3, де несуть свою службу з охорони району по цей час. Їх зона відповідальності простягається не тільки Борщагівкою, але й мікрорайоном Відрадний. Також вони часто виїжджають на допомогу своїм колегам у Києво-Святошинському районі.

Загалом, протягом 2020 року підрозділом було здійснено 1549 виїздів на ліквідацію пожеж, надзвичайних ситуацій, допомогу населенню, різним службам міста тощо.

У минулому році особовий склад підрозділу брав активну участь у ліквідації лісових пожеж у Чорнобильській зоні. За мужність і рішучі дії під час їх гасіння начальник частини капітан служби цивільного захисту Москаленко Віталій та командир відділення 18-ДПРЧ ГУ ДСНС України у м. Києві Благодельський Михайло були нагороджені орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Сьогодні на озброєнні частини перебувають 3 пожежні автоцистерни; пожежні автодрабина та автопідйомник (за допомогою яких можна виконувати аварійно-рятувальні роботи на висоті до 30 метрів); автомобіль газодимозахисної служби, який у разі необхідності вивозить на місце пожежі балони з повітрям для апаратів дихання для роботи пожежних у непридатному для цього середовищі.

Особовий склад підрозділу складається з 68 чоловік.

Сергій Павловський з цікавістю ознайомився з насиченою історією підрозділу, з його сьогоденням, поспілкувався з керівництвом та особовим складом частини. І висловив впевненість, що на варті святошинців від вогню стоять гідні професіонали.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux