Очищена питна вода – запорука здоров’я людини
Близько 80% води українці споживають з поверхневих джерел (річок, озер та водосховищ; насамперед – з річок Дніпро і Дністер), а 20% – із підземних. Як вважають експерти, якість дніпровської та дністрової води є доволі низькою. У ці річки, як і в більшості інших українських водойм, скидають велику кількість неочищених стічних вод, побутових і промислових відходів, сюди ж, під час весняних повеней, змиваються пестициди, нітрати, нітрити, солі важких металів тощо.
Споживання неякісної води може спричинити різноманітні захворювання, у тому числі дуже серйозні. Значну небезпеку становлять інфекційні хвороби бактеріальної природи, оскільки через питну воду можуть передаватися такі кишкові інфекції, як холера, черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, паратифи, а також бруцельоз, лептоспіроз, псевдотуберкульоз, чума та туляремія.
Способи профілактики захворювань:
кип’ятіння води;
найефективніший спосіб – використання фільтрів.
У разі підозри розвитку симптомів інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у животі, нудота, діарея, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипання на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтеся за медичною допомогою, не допускайте самолікування.
Джерело: управління надзвичайних ситуацій.