Органіка- вибір здорової нації
Все частіше людство замислюється про ведення здорового способу життя і збереження екології та довкілля. Тому розвиток безпечного, толерантного до людини та природи, органічного напряму господарювання одне з найактуальніших питань державної екологічної політики. І хоча в Україні органічних господарств не так вже й багато, але, як відомо, попит формує пропозицію, тому безперечно майбутнє – за органікою.
Певний час наша країна жила зі стійким переконанням, що хімізація в сільському господарстві – це єдиний шлях до отримання високих врожаїв. Але, на щастя, часи змінюються, а разом з ними й переконання. Сьогодні все більше господарств подумують про можливість переходу на органічне виробництво.
Нещодавно сектору екології Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації долучився до участі у засіданні круглого столу «Інтеграція екологічної складової в аграрному секторі», що відбувся в Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім», де представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, експерти, науковці і громадськість обговорили стан та перспективи розвитку органічного виробництва в Україні.
Органічна продукція – продукція, отримана в результаті сертифікованого виробництва відповідно до вимог чинного законодавства.
Органічне виробництво ґрунтується на принципах охорони здоров’я, збереження довкілля, принципах справедливості і турботи, адже в органічному землеробстві дозволено застосування лише органічних добрив.
Про те, що Україна зробила вагомий крок у розвиток органічного виробництва свідчить низка прийнятих законів, зокрема:
Закон № 425-VII «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини». Законом визначаються правові та економічні основи виробництва та обігу органічної сільськогосподарської продукції та сировини, заходи контролю та нагляду за такою діяльністю і спрямовані на забезпечення справедливої конкуренції та належного функціонування ринку органічної продукції та сировини, покращення основних показників стану здоров’я населення, збереження навколишнього природного середовища, раціонального використання ґрунтів, забезпечення раціонального використання та відтворення природних ресурсів, а також гарантування впевненості споживачів у продуктах та сировині, маркованих як органічні.
Державна цільова Програма розвитку села на період до 2015 р., в якій задекларовано довести обсяг частки органічної продукції у загальному обсязі валової продукції сільського господарства до 10 відсотків, передбачається стимулювання ведення органічного сільського господарства, унормування розвитку органічного землеробства та створення системи його сертифікації.
Стратегія розвитку аграрного сектору економіки на період до 2020 р., схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України за №806-р. В стратегії серед пріоритетних напрямів досягнення стратегічних цілей вказано і забезпечення продовольчої безпеки держави шляхом сприяння розвитку органічного землеробства, насамперед в особистих селянських і середніх господарствах.
В деяких областях у Програмах розвитку агропромислового комплексу області «Органічне виробництво» визначається як окрема галузь, що потребує значної уваги та відповідного фінансування, з відповідним виділенням коштів на підтримку органічних виробників.
Федерацією органічного руху України на замовлення Міністерства аграрної політики України було розроблено проект Концепції державної Програми розвитку органічного виробництва в Україні, де враховані різні ринкові сегменти, в т.ч. - власне виробництво, переробка, розвиток ринку, економічна ефективність, а також дослідження органічного виробництва, освіта, стандарти, сертифікація і т.д.
До прийняття Закону термін “органік ” був незахищений і використовувався недобросовісними виробниками для обману споживачів. Сьогодні виробники використовують термін “Eко” з прив`язкою до території де вироблений продукт та впливом на навколишнє середовище, а на молочних продуктах використовується переважно термін “Bio”.
Органічне виробництво – це практика вирощування та переробки здорових продуктів харчування, а також повна відмова від ГМО та хімічних добрив.
Потенціал органічного землеробства в Україні є одним з найбільших у світі, зважаючи на високу природну родючість земель та відносно не дуже високий рівень забрудненості полів отрутними агрохімікатами.
В органічному землеробстві в Україні використовується 300 тис. га. площ сільськогосподарських угідь, і вже 160 господарств надають перевагу органічному виробництву.
Це найбільший у світі потенціал, який може бути використаний максимально ефективно із застосуванням органічних технологій землеробства.
Статус органічної продукції в країнах Європи засвідчує “євролисток”, право на використання якого підтверджує кожного року виробник органічної продукції через один з органів органічною сертифікації. Наявність “євролистка” є свідченням дотримання виробником загальноєвропейських стандартів органічного виробництва.
В Україні, біля 150 виробників пройшли європейську органічну сертифікацію та мають право використання “євролистка” на своїй продукції та можливість продажу органічної сировини до країн Європи.