Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Перша допомога при переохолодженні та обмороженні

Опубліковано 26 листопада 2014 року о 16:48
фото

З настанням морозної погоди зростає небезпека для людського організму. Якщо Ви вирішили прогулятися, то повинні пам’ятати що холод – досить розповсюджена причина охолодження, простудних захворювань або обмороження.

Аби вберегти себе, рекомендується тепло одягатися, не носити тісне взуття, а перед виходом на холод бажано поїсти та випити гарячого чаю або кави.

Обличчя від сильних морозів можна захистити, якщо перед виходом на вулицю змастити його кремом для обличчя. Також слід пам`ятати, що вживання алкоголю під час морозів сприяє швидкому охолодженню організму.

 

Перша допомога при переохолодженні

 

Переохолодження належить до невідкладних медичних станів.

Дотримуйтесь принципів надання першої допомоги і виконайте додатково спеціальні заходи при гіпотермії:

- викличте "швидку медичну допомогу" за телефоном 103;

- поступово відігрійте постраждалого, загорнувши його в ковдри або сухий теплий одяг;

- не намагайтесь зігріти тіло потерпілого дуже швидко, не занурюйте його в теплу воду, швидке обігрівання може викликати серцеві проблеми;

- будьте надзвичайно уважними при поводженні з потерпілим;

- по можливості прикладіть до тіла теплий предмет (гарячу грілку, пляшки з теплою водою);

- дайте тепле пиття, якщо потерпілий при свідомості.

Найкраще, якщо відігрівання буде відбуватись з середини тіла (тепле пиття) одночасно з відігріванням зовні.

 

Перша допомога при обмороженні

 

Обмороження наступає при тривалій дії холоду на ту чи іншу ділянку тіла. Найчастіше страждають відкриті частини тіла - вушні раковини, ніс, щоки, а також кисті та стопи.

Існує дві стадії обмороження – легке і сильне. При легкому обмороженні заморожуються верхні шари шкіри. У цих частинах тіла швидкість кровотоку менше, адже розташовані вони найдалі від серця.

 

Поширена думка, що місце обмороження потрібно розтерти, та ще мокрим снігом – це надзвичайна омана! Кристалики снігу тільки роздряпають вашу уражену шкіру, ускладнивши ситуацію. Легко обморожену ділянку допоможе врятувати сухе тепло, наприклад, ваша власна тепла рука. Під час сильного обмороження  в шкірі формуються крижані кристали, які можуть зруйнувати тканини, аж до їх омертвіння. Вас має насторожити почуття здерев’яніння кінцівок.

 

При перших ознаках ознобу або обмороження треба постаратися підсилити кровообіг на постраждалій ділянці тіла: якщо мерзнуть ноги, корисно робити широкі махи вперед - назад (30-50 разів), якщо руки - енергійні махи від плеча, швидке стискання пальців у кулаках і розтискання. При обмерзанні носа, щік, вух можна, для того, щоб викликати приплив крові до обличчя, пройти деяку відстань, сильно нагнувшись уперед, або зробити 10-15 глибоких нахилів уперед. Якщо це не допомагає, рекомендується розтерти постраждале місце сухою чистою вовною (не снігом!) або просто долонею до відновлення чутливості шкіри.

 

У разі сильного обмороження постраждалу людину насамперед слід перенести в тепле приміщення і приступити до поступового зігрівання. Краще зігрівати у ванні з водою кімнатної температури. Проводячи обережний масаж усіх частин тіла, температуру води поступово доводять до 36° С. Коли шкіра порожевіє, починають проводити реанімаційні заходи (штучне дихання і непрямий масаж серця). Як тільки з'явиться самостійне дихання і постраждалий опритомніє, його переносять у ліжко, тепло вкривають, дають гарячий солодкий чай, каву, молоко, можна тепле вино.

 

Уберегти себе від обмороження дуже просто, головне пам'ятати кілька важливих правил. Якщо ви плануєте довгий час перебувати на холоді, візьміть із собою у термосі гарячу їжу та напої. Якщо вологість повітря підвищена, уникайте тривалого перебування в холодних сирих приміщеннях. Не варто перебувати на холоді стомленому, спітнілому або в нетверезому стані. Одягайтеся тепло й зручно, взуття не повинно бути вологим, тісним, інакше це може порушити кровообіг. Беріть із собою рукавиці - саме пальці рук є одними з найуразливіших місць обмороження. Час від часу перевіряйте стан відкритих частин тіла й голови, щоб вчасно запобігти обмороженню.

 

Джерело: КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги  № 3» Святошинського району м. Києва


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux