Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

«Подарунки» стихійних ринків

Опубліковано 17 липня 2015 року о 09:21
фото

Підземні переходи, пішохідні зони, вулиці біля метро…І ще десятки, навіть сотні стихійних торгових точок, де на різноманітніших, частіше саморобних лотках, а часом і просто на асфальті торгують м’ясом, салом, ковбасами, сирами, рибою свіжою і в’яленою…Вихлопні гази автомобілів, спека, яка додає сили відповідним ароматам, і зграї мух, які ці аромати зазвичай супроводжують.

Картина, що стала повсякденням для київського обивателя і є нонсенсом для будь-якого європейського міста. Купити шматок м’яса на вулиці з рук, без будь-якої санітарної перевірки, без ветеринарного контролю, невідомого походження та дати?...Для багатьох киян це звична справа. Адже дешевше. Проваримо, пропаримо, засмажимо-все зникне. У разі чого на сусідах перевіримо…Такі основні аргументи можна почути у відповідь на запитання: «А ви не боїтесь?» А боятися потрібно.

По-перше, інфекція. Адже купуючи продукти на таких стихійних ринках, ви ризикуєте закупити на додачу і дизентерійну паличку, і яйця різних паразитів. Комусь, можливо, й пощастить спекатися інфекції «проваркою» чи «пропаркою», а комусь доведеться звертатися по допомогу до лікаря. Висока температура, біль у шлунку, діарея, слабкість, нудота блювота-всі ці симптоми дають привід негайно звернутися до лікаря. Дуже часто кишкові інфекції маскуються під звичайну простуду. А буває, що деякі захворювання протікають взагалі безсимптомно, доки не почнуть даватися ознаки повторної прояви у вигляді усіляких алергій або відхилень у системі травлення.

Якщо вам не пощастило і у придбаному м’ясі житимуть яйця паразитів-вам практично гарантований один із видів гельмінтозу. Це захворювання є досить підступним, оскільки навіть при ретельному пропарюванні або заморожуванні личинки паразитів усе одно виживають. Таким чином, придбані «з рук» риба або м'ясо навіть при гарній термічній обробці не гарантують безпеки вашому здоров’ю. Особливістю цієї хвороби є те, що її дуже важко виявити і відповідно, поставити правильний діагноз. А мова йде про цілий букет захворювань: опісторхоз, трихіноз, ехінококоз, дифілоботріоз. Усі ці хвороби спричиняють глисти, які можуть бути у м’ясі, м’ясопродуктах і рибі. Найнебезпечніша і найважча з них – трихіноз, яка може залишити ускладнення на все життя.

Дуже часто на стихійних ринках продають і свіжоморожену, і солону рибу, яка небезпечна тим, що є чинником передачі збудників опісторхозу. Медики попереджають: можна заразитися, якщо з’їсти не дуже добре просмажену чи проварену рибу. Особливу небезпеку становить солона або в’ялена риба. Річ у тім, що рибу треба солити правильно – 14 днів у 14% розсолі. А  хто так зараз робить? Деякі взагалі полюбляють вживати рибу двогодинного посолу.

По-друге, потрібно боятися нітратів. У більшості зразків, яка реалізується у місцях стихійної торгівлі, виявлено перевищення у кілька разів допустимих норм нітратів та інших шкідливих речовин. Це стосовно городини. Що ж до м’яса, то в гонитві за прибутком деякі нечисті на руку фермери при вирощуванні худоби на продаж зловживають і різноманітними гормонами, а часом взагалі забороненими медичними препаратами.  І навряд чи вони збираються м'ясо вирощених таким способом тварин продавати на офіційних ярмарках чи ринках.

По-третє, потрібно боятися неякісних продуктів. Згідно з повідомленням санітарно-епідеміологічної служби, продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці та приватні особи з рук, не пройшли санітарного контролю, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. Отже, їх споживання може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції.

Джерело: відділ з питань надзвичайних ситуацій


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux