Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Правила поведінки та дії населення під час надзвичайних ситуацій

Опубліковано 23 травня 2016 року о 17:19
фото

Кожна людина у випадках аварій, катастроф і стихійного лиха повинна уміти захистити себе, сім’ю, надати допомогу потерпілим. У разі необхідності цього вимагає саме життя, наша дійсність. Науково-технічний прогрес значно збільшив можливості виробництва, приніс з собою небезпеку для людини і навколишнього середовища. Більшість регіонів держави підпадають під вплив природи. Ось чому кожен із нас повинен знати і вміти діяти в ім’я збереження здоров’я і життя.

Стихійні лиха, аварії і катастрофи можуть викликати масові ураження. Унаслідок цього можливі різні травми – струси, переломи, стискання окремих частин тіла, поранення живота, грудної клітини, голови тощо. Пожежі можуть викликати опіки всіх ступенів разом з травмами. Аварії на хімічно - і радіаційно-небезпечних об’єктах можуть призвести до ураження великої кількості населення, що проживає поблизу цих об’єктів, якщо не будуть вжиті термінові заходи захисту, а також місцеве ураження шкіри і слизових оболонок.

Ураження людей може бути викликане уламками зруйнованих ударною хвилею споруд, осколками скла, грудками землі, а також пожежами, що виникають та вторинними факторами ураження внаслідок руйнування техногенно-небезпечних об’єктів. У більшості випадків ураження людей можуть бути комбінованими факторами – поєднанням поранень, переломів, опіків.

Слід пам’ятати, що своєчасне і правильне виконання найпростіших прийомів медичної допомоги при травматичних пошкодженнях, опіках, обмороженнях і нещасних випадках дозволить зберегти здоров’я та життя потерпілому.

Від знань і навичок щодо надання само - і взаємодопомоги у надзвичайних ситуаціях залежить не тільки здоров’я і життя громадян, але і членів сім’ї та оточуючих.

До надзвичайних ситуацій природного характеру, які можливі на території України відносяться: повені (паводки, підтоплення, катастрофічне затоплення), зсуви, сильний вітер (ураган, смерч), снігопади, хуртовини, бурі та інші явища природи, що виникають, як правило, раптово. До них можна також віднести і пожежі, особливо лісові і торф’яні. Вони порушують нормальну життєдіяльність людей, руйнують і знищують матеріальні цінності, а іноді призводять до загибелі людей.

Кожний громадянин, який опиниться у районі стихійного лиха, зобов’язаний проявляти стриманість, особистим прикладом здійснювати вплив на оточуючих, а за необхідності запобігати випадкам грабежів, мародерства та інших порушень законності.

Надання першої медичної само - і взаємодопомоги при надзвичайних ситуаціях

Перша медична допомога - це комплекс заходів, спрямованих на відновлення або збереження життя і здоров'я потерпілого, які здійснюються не медичними працівниками (взаємодопомога) або самим потерпілим (самодопомога). Одним з найважливіших положень надання першої допомоги є її терміновість: чим швидше вона подана, тим більше надії на успішний результат. При недотриманні цієї вимоги захисні сили організму ураженого можуть вичерпатися, після чого навіть кваліфікована лікарська допомога може виявитися марною. Тому таку допомогу вчасно може і повинен надати той, хто знаходиться поруч з потерпілим.

Основними умовами успіху при наданні першої медичної допомоги потерпілим при нещасних випадках є спокій, спритність, швидкість дій, знання та вміння тих хто надає допомогу або самодопомогу. Той, хто надає першу медичну допомогу, повинен самостійно і швидко вирішити на основі сформованої обстановки, що треба робити для порятунку життя ураженого. Передусім повинна бути усунута та причина, яка є найбільш загрозливою чи небезпечною для життя ураженого.

 

Джерело: відділ з питань надзвичайних ситуацій


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux