Правила, яких треба дотримуватися, щоб не отруїтися грибами


У зв'язку з початком грибного сезону прихильники "тихого полювання" повинні пам'ятати основні правила, що допоможуть уникнути неприємностей, пов'язаних з особливостями цього, безперечно, цінного продукту, який також таїть у собі небезпеку.
Найчастіше отруєння обумовлені вживанням в їжу грибів блідої поганки (у 95%), які помилково сприймаються за їстівні печериці чи сироїжки. Отруїтись можна, з’ївши навіть третину гриба. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати.
Та отруїтися можна не лише отруйними грибами. Причинами отруєння може бути неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Крім того, отруєнням загрожують гриби, що виростають поблизу автомагістралей та промислових підприємств та накопичили у собі токсичні елементи (свинець, ртуть, кадмій, миш’як тощо).
Варто знати симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Якщо ви зібралися за грибами, запам’ятайте такі правила:
1. Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не рвіть його. Незнайомі гриби категорично заборонено збирати і купувати. Одна бліда поганка, що потрапила в кошик до ста їстівних грибів, може призвести до смерті.
2. Ніколи не збирайте червиві і перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини.
3. Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки ґрунту можуть застосовувати отрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.
4. Не куштуйте сирі гриби.
5. Обробіть зібрані гриби не пізніше 4 годин після збору. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше півроку.
6. Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. За грибами треба ходити з кошиком з лози або тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби і в целофанові пакети, там вони дуже швидко псуються через нестачу повітря.
7. Не збирайте гриби у спеку і відразу після неї. Висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів і провокує їх швидке старіння.
Завжди пам'ятайте! Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте.
Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
"Усі їстівні гриби мають приємний смак".
"Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний".
"Усі гриби в молодому віці їстівні".
"Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
"Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
"Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
"Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".
"Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
Перша допомога при отруєнні грибами
Викличте "Швидку медичну допомогу". Одночасно, не чекаючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
При цьому категорично забороняється:вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко (це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику); займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам'ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню, тож будьте дуже уважними та обережними вживаючи гриби.
Джерело: відділ з питань надзвичайних ситуацій