Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Про вжиття заходів з попередження аварій під час експлуатації газових балонів

Опубліковано 09 лютого 2016 року о 14:56
фото

Щороку під час експлуатації балонів зрідженого вуглеводневого газу в закладах громадського харчування трапляються аварії. Їх наслідки можуть бути трагічними – від травмувань до смерті працівників та відвідувачів. Основні причини нещасних випадків - порушення власниками закладів громадського харчування Правил безпеки систем газопостачання; Правил будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском; вимог паспортів заводів-виробників газових приладів та інструкцій по експлуатації газових приладів, а саме:

-         самовільна газифікація закладів громадського харчування;

-         самовільне встановлення додаткового газового обладнання та балонів зрідженого вуглеводневого газу без проектної документації та в не призначених для цього приміщеннях;

-         неякісне проведення перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів спеціалізованими організаціями;

-         не надання працівникам спеціалізованих підприємств газового господарства доступу до огляду та ремонту газового обладнання закладів громадського харчування та ін.

Важливо! Балони зрідженого вуглеводневого газу мають наповнюватися лише на газонаповнювальних станціях або пунктах, де застосовують їх ваговий контроль.

Поставлення зрідженого вуглеводневого газу в балонах безпосередньо абонентам i заміна балонів повинні виконуватися працівниками газонаповнювальних станцій (пунктів).

Також, власники закладів громадського харчування можуть придбати балони зріджених вуглеводневих газів в спеціалізованих магазинах з продажу зріджених вуглеводневих газів (підприємство торгівлі), що здійснюють реалізацію зріджених вуглеводневих газів споживачам у побутових балонах.

Особи, які користуються газовими приладами, апаратами та балонами зріджених вуглеводневих газів, зобов'язані:

-         пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці;

-         пройти інструктаж з безпечних методів роботи;

-         забезпечувати збереження і утримання в чистоті газового обладнання та балонів зрідженого вуглеводневого газу ;

-         слідкувати за нормальною роботою газового обладнання, димоходів і вентиляції, перевіряти тягу перед включенням та під час роботи газових приладів з відведенням продуктів згоряння газу в димохід;

-         після закінчення використання газу перекрити крани на газових приладах і перед ними, а при розміщенні балонів всередині кухонь додатково перекрити вентилі на балонах;

-         при несправності газового обладнання викликати працівників підприємства газового господарства.

При появі в приміщенні запаху газу негайно припинити користування газовими приладами, перекрити крани до приладів і на приладах, відчинити вікна і кватирки для провітрювання приміщення. Викликати аварійну службу.

Власники закладів громадського харчування, повинні своєчасно укладати угоди на технічне обслуговування газового обладнання.

Забороняється розташувати індивідуальні газобалонні установки та газові прилади:

- в цокольних та підвальних поверхах (підвалах);

- в приміщеннях, під якими є підвали та погреби, і вхід до них здійснюється з цих приміщень;

- на балконах та лоджіях;

- в приміщеннях без природного освітлення;

- в приміщеннях, розташованих під обідніми та торговими залами підприємств громадського харчування, а також під іншими приміщеннями з масовим перебуванням людей (більше 50).

Власникам газифікованих закладів громадського харчування забороняється:

-         розташовувати індивідуальні газобалонні установки біля запасних (пожежних) виходів;

-         з боку фасадів будинків, в проїздах для транспорту;

-         здійснювати самочинну газифікацію закладів громадського харчування, перестановку, заміну і ремонт газового обладнання;

-         здійснювати перепланування приміщень, де встановлені газові прилади, без узгодження з газорозподільним підприємством;

-         вносити зміни в конструкцію газових приладів. Змінювати димові і вентиляційні системи. Заклеювати вентиляційні канали, замуровувати «кишені» і люки, призначені для очищення димоходів;

-         відключати автоматику безпеки і регулювання. Користуватись газом при несправності газових приладів, автоматики, арматури і газових балонів;

-         користуватися газом при засміченні димоходів і вентиляційних каналів, відсутності їх щільності, несправності і закупорці оголовків-димоходів;

-         користуватися газовими приладами при перекритих кватирках (фрамугах), жалюзійних решітках, решітках вентиляторів, відсутності тяги в димоходах і вентиляційних каналах;

-         залишати працюючі газові прилади без нагляду, крім розрахованих на безперервну роботу і обладнаних для цього відповідною автоматикою;

-         допускати до користування газовими приладами осіб, які не контролюють свої дії, або які не пройшли інструктаж по безпечним методам користування газовими приладами та балонами зріджених вуглеводневих газів;

-         використовувати газ і газові прилади не за призначенням, користуватись газовими плитами для опалення приміщень;

-         користуватись приміщеннями, де встановлені газові прилади, для сну і відпочинку;

-         застосовувати відкритий вогонь для виявлення витоків газу;

-         зберігати в приміщеннях і підвалах порожні і наповнені зрідженими газами балони;

-         розміщувати в газифікованому приміщенні більше одного балона місткістю 50 (55) л, або двох балонів місткістю 27 л кожний. Балони повинні бути у тому ж приміщенні, де й газові прилади;

-         встановлювати балони з газом у газифікованому приміщенні на відстані менше одного метра від радіатора опалення або печі;

-         розміщувати балони навпроти паливних дверцят печей на відстані менше 2 метрів;

-         вмикати і вимикати електроосвітлення, користуватися відкритим вогнем, електронагрівальними приладами і опалювальними печами під час заміни балонів, встановлених у приміщеннях;

-         замінювати балони в присутності осіб, не зв'язаних з виконанням зазначеної роботи.

Для запобігання виникнення аварій та нещасних випадків під час використання балонів зрідженого вуглеводневого газу в закладах громадського харчування, звертаємось до суб'єктів господарювання з вимогами дотримання правил безпечної експлуатації систем газопостачання зрідженим газом та при використовуванні балонів зрідженого вуглеводневого газу.

 

Джерело: відділ з питань надзвичайних ситуацій


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux