Профілактика лептоспірозу
Лептоспіроз належить до природно-осередкових зоонозних інфекцій. Заражені тварини разом з територією, на якій вони перебувають, утворюють природні, міські та змішані осередки лептоспірозу.
Природні осередки формують головним чином дикі дрібні гризуни в заболоченій місцевості, приозерних заростях, заплавах річок, вологих лісах. Серед тварин інфекція передається через інфікований корм і воду.
Для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність.
Шляхи передачі захворювання − водний, аліментарний, раневий. Зараження відбувається при вживанні зараженої води і харчів, під час купання, риболовлі, занять водним спортом у забруднених збудниками водоймах, при догляді за хворими тваринами, випадковому потраплянні сечі хворої тварини на пошкоджену шкіру людини.
Для проникнення лептоспір достатньо найменших порушень цілісності шкіри. У шлунку людини збудник швидко гине через сильно кислу реакцію шлункового соку, тому інфікування при вживанні забрудненої води або їжі здійснюється через дрібні пошкодження слизової оболонки ротоглотки.
Лептоспірозом можна захворіти при контакті із зараженим вологим грунтом, при обробці м’яса, а також при вживанні інфікованих продуктів (молоко). Хвороба часто зустрічається у середовищі працівників тваринницьких ферм і ветеринарів, тому працівники повинні проходити періодичні медичні огляди та вакцинуватися. Захворювання не передається від людини до людини.
Лептоспіроз характеризується ураженням печінки, нирок, м’язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою, важкою інтоксикацією та лихоманкою. При несвоєчасному зверненні за медичною допомогою може призвести до летальних наслідків.
Запобігти захворюванню на лептоспіроз можна дотримуючись загальних правил: не купатись у забруднених водоймах та заборонених місцях, зокрема у водоймах з відсутністю течії та у водоймах поблизу випасу худоби,
не вживати сиру воду з невідомих джерел і відкритих водойм,
не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води, ретельно мити овочі і фрукти, обдавати їх окропом, здійснювати термічну обробку продуктів тваринного походження, свіже молоко перед вживанням слід кип’ятити, дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі, проводити систематичні дератизаційні заходи, вакцинувати тварин.
Під час виконання робіт у підвалах та на горищах обов’язково вдягати рукавиці та захисні маски або респіратори. Використовувати захисний одяг під час роботи на тваринницьких фермах.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати! Будьте здорові!
Джерело: відділ охорони здоров’я.