Раціональне харчування школяра – актуальні моменти (фото)

На базі КНП «ЦПМСД №2» Святошинського району м. Києва (вулиця Симиренка, 38) проведено чергове заняття для медичного персоналу з циклу «Здоров’я школяра».
Цього разу темою заняття було раціональне харчування, яке фахівці вважають запорукою правильного розвитку дитини.
Семінар проводила лікар-педіатр вищої категорії Бордовська І.Г.
Доволі часто ми зустрічаємо дітлахів шкільного віку біля кіосків з «псевдосмаколиками» - горішками, чіпсами сухариками, газованими напоями, що їх так спокусливо рекламують по телевізору. Та чи замислюються батьки над можливими наслідками постійного споживання таких ласощів? Адже порушення харчування, особливо в ранньому шкільному віці, коли в дитячому організмі відбуваються важливі зміни (формування органів і систем організму) може призвести до розладу функцій, в першу чергу органів травлення. Наприклад, на початок поточного року на диспансерному обліку в лікарів на території обслуговування КНП «ЦПМСД №2» перебувало більше трьох тисяч дітей шкільного віку, з них – більше тисячі підлітків. А саме у віці від 6 до 18 років відбувається остаточне формування організму дорослої людини! Ось чому важко переоцінити роль правильного харчування в цьому процесі.
На семінарі були розглянуті питання побудови режиму харчування дитини, рекомендованого складу харчування (страви, продукти напої). Доповідачка наголосила на необхідності включення в режим гарячих страв тричі на день, другого сніданку в школі, дала рекомендації щодо отримання організмом дитини належного комплексу водорозчинних та жиророзчинних вітамінів. (вершкове масло, сметана, м’ясо, печінка, буряки, морква, червоний перець, яйця, молочні жири, риба, капуста, злакові, бобові, цитрусові тощо). Якщо підсумувати, організм дитини потребує різноманітного повноцінного харчування.
Зазначені теми рекомендовано для санітарно-освітньої роботи з педагогічним персоналом, батьками та пацієнтами.
Джерело: КНП «ЦПМСД №2»