Санепідслужба нагадує про необхідність посилення у літній період заходів профілактики кишкових інфекційних хвороб
Літній період – час сезонного підйому захворюваності на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння, які мають цілорічну широку розповсюдженість як серед людей, так і серед тварин (сальмонельоз, ботулізм).
Збудники цих хвороб – бактерії, віруси тощо з кишечника хворого (носія) потрапляють у зовнішнє середовище, де можуть довгий час зберігатися і навіть розмножуватись. Особливо швидко вони розмножуються в молоці, м’ясних, рибних та овочевих стравах, якщо їх неправильно приготувати чи зберігати в теплому місці. Влітку поширюються кишкові інфекції також через мух, які здатні літати на значні відстані і переносити мільйони мікробів.
Необхідно відзначити, що на розповсюдження кишкових інфекційних захворювань впливає і соціальний фактор, який полягає в байдужості виробника, для котрого актуально лише економічне збагачення, а суспільне здоров’я нації – це далеке майбутнє.
Тому щорічно в України, м. Києві та Святошинському районі заклади торгівля і громадського харчування стають причиною виникнення спалахів захворювань на кишкові інфекції, що напряму пов’язано з порушеннями технології приготування страв, виготовлення, транспортування та зберігання без холодового ланцюга харчових продуктів.
Також, не останню роль відіграє і стихійна торгівля, яка створює одну з найбільших загроз епідемічному благополуччю населення. Її осередки продовжують існувати практично в усіх регіонах, особливо в зонах масового відпочинку людей, зелених зонах, автодорогах тощо.
За даними моніторингу стану захворюваності на кишкові інфекції в останні роки епідситуація з цих хвороб є напруженою.
Так, тільки у Святошинському районі щорічно виникають спалахи кишкових інфекцій.
У 2013 р. на сальмонельоз захворіло 36 осіб, які вживали торт «Тирамісу», виготовлений з порушенням технології та недотриманням правил зберігання і транспортування його.
У 2014 р. захворіло на цю інфекцію 5 осіб, котрі у супермаркеті купували кури-гриль і без додаткової термічної обробки вживали.
Крім того, за 4 місяці 2014 р. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року захворюваність на кишкові інфекції в районі зросла на 25,0%.
Ймовірними чинниками зараження на кишкові інфекції в цьому році стали: молоко та молочно-кислі продукти в 43,5% випадків, кулінарні вироби в 36,4% випадків, овочі, фрукти, соки в 8,4% випадків, ковбасні вироби в 4,9% випадків, яйця в 6,8% випадків.
Більшість випадків кишкових інфекцій в районі пов’язана з вживанням їжі, яка придбана на стехійних ринках або неправильно зберігалась.
Викладене свідчить про можливе погіршення епідситуації з кишкових інфекцій у літній період 2014 р.
З метою профілактики захворюванням санепідслужба нагадує:
у теплий період року треба бути особливо обережним, ретельно стежити за чистотою рук, посуду, харчуватися лише свіжими стравами, приготовленими з додержанням гігієнічних вимог, знищувати мух. Сирі фрукти і овочі треба добре мити водопровідною водою, обливати окропом.
Велику небезпеку становить вода відкритих водойм. Тому під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т.д.) намагайтеся не ковтати воду. Не слід у такій воді мити овочі, фрукти, посуд, руки.
Тобто необхідно зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили збудники кишкових інфекцій. Адже захворюванню значно легше запобігти, ніж його лікувати.
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути зараженню на кишкові інфекції.
А у разі виникнення перших ознак захворювання (нудота, блювання, рідкі випорожнення, болі в животі, підвищення температури тіла) необхідно терміново звернутись до лікаря.
Джерело: Лікар-епідеміолог санепідслужби Святошинського району Г.П. Кішенець.