Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Щорічний Український тиждень імунізації

Опубліковано 26 квітня 2024 року о 13:41
фото

З 24 квітня по 30 квітня 2024 року проводиться Всесвітній тиждень імунізації, який має на меті популяризувати застосування вакцин для захисту людей усіх вікових груп від різних хвороб. Підтримку тижню імунізації надають понад 180 країн на усіх континентах.

Кінцева ціль Всесвітнього тижня імунізації – захистити найбільше людей від хвороб, запобігання яких досягається за допомогою вакцин.

Сьогодні вже доведено, що застосування вакцин дозволяє знизити смертність від інфекційних захворювань та зменшити темпи їхнього поширення. Проводячи імунізацію, людина захищає не тільки себе, а й оточуючих.

Відомо, що завдяки своєчасній вакцинації дітей вдається попередити від 2 до 3 млн. випадків смерті від кашлюка, правця, дифтерії, краснухи та кору.

Щороку вакцинується понад 100 млн. дітей, але при цьому близько 20 млн. маленьких жителів планети не пройшли імунізацію.

Завдяки вакцинації від кору за останні 16 років смертність від цього захворювання скоротилася на 84 %.

У той же час від хвороб, які могла б попередити імунізація, щорічно помирає до 1,7 млн. дітей у віці до 5 років.

Для забезпечення епідемічного благополуччя в країні рівень охоплення населення плановою імунізацією повинен становити не менше 95 %.

Імунізація є унікальним методом і дає шанс для дітей увійти здоровими у життя.

В Україні, в т.ч. м. Києві, попередні 2 роки (2021-2022 рр.) були відносно епідемічно благополучними щодо інфекційних захворювань, які керуються засобами специфічної профілактики (дифтерія, кашлюк, кір, краснуха, епідпаротит). Цьому сприяли об’єктивні причини, пов’язані з проведенням протиепідемічних заходів, спрямованих на подолання COVID-19, а також з воєнним станом в країні.

Проте на початок 2023 р. значні міграційні процеси переселенців, передислокації військових частин, несприятливі соціальні умови (скупченість людей в укриттях під час повітряних тривого, обмежений доступ до закладів охорони здоров’я для проведення щеплень тощо) створили сприятливі умови для розповсюдження інфекційних захворювань з краплинним механізмом передачі.

Так, у 2023 р. В Києві зросла захворюваність на :

- кашлюк майже у 20 разів, 26,3 % склали невакциновані діти, більшість з яких через відмову батьків (85 %);

- кір (10 випадків проти 1 випадку у 2022 р.). половина хворих не щеплена або не має відомостей про вакцинацію;

- краснуху (2 випадки проти 1 випадку у 2022 р.). Усі хворі не щеплені;

- епідпаротит на 41,2 %. 85,7 % хворих не щеплено або не мають даних про імунізацію.

При цьому, у 2023 р. не досягнуто 95 % рівня охоплення плановою імунізацією дітей проти :

- дифтерії та кашлюка у 18 місяців життя (86,2 %);

- дифтерії у 6 років (63,7 %), 16 років (75,5 %) та дорослих (76,7 %);

- кору, краснухи та епідпаротиту у 6 років (83,7 %).

Через недоохоплення щепленнями населення накопичується неімунний прошарок людей, який стає головним у розповсюдженні інфекційних захворювань та наражає себе на тяжкі ускладнення і можливі летальні випадки від цих хвороб.

Зазначене свідчить про зростання ризиків (наявність значної чисельності нещеплених осіб, можливість заносу інфекційних хвороб, легкість їх передачі повітряно-краплинним шляхом, скупченість людей в закритих приміщеннях під час повітряних тривог тощо) розповсюдження в країні інфекційних захворювань, що керуються засобами специфічної профілактики.

Імунітет проти інфекційних хвороб є одним з основних проявів імунітету.

Щеплення проводяться для створення штучного імунітету проти ряду інфекційних хвороб.

В Україні перелік обов’язкових профілактичних щеплень та оптимальні строки їх проведення, передбачені календарем профілактичних щеплень і включають запобігання захворюванням на дифтерію, кашлюк, кір, поліомієліт, туберкульоз, краснуху, епідпаротит, гемофільну інфекцію, вірусний гепатит В, правець.

Необхідно відзначити, що щеплення необхідні не тільки дітям, але і дорослим, що залежить від стану здоров’я, професії, соціальних та побутових умов.

Високий ризик зараження, неможливість контролювати вірогідність зараження, тяжкість перебігу інфекційних захворювань, ймовірність смертельних випадків та відсутність ефективних засобів лікування дають розуміння про необхідність захисту від цих хвороб шляхом використання імунопрофілактики.

Наші епідеміологи усіляко підтримують проведення тижня імунізації і закликають населення району використати можливість усунення прогалин у вакцинації себе та своїх дітей у зазначений термін (24.04 – 30.04.2024 р.).

Нагадуємо, що проведення тижня стосується кожної людини на планеті, нагадує про необхідність оцінити свій вакцинальний статус, зробити необхідні щеплення.

Вакцинуючись, ви захищаєтесь від інфекційного захворювання, відмовляючись від щеплення – ризикуєте здоров’ям та життям! Так що не відставайте від життя! Зробіть своє життя безпечним!


Джерело: Голосіївський МВ ДУ «КМЦКПХ МОЗ»


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux