Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Сьогодні Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Опубліковано 27 січня 2018 року о 09:05
фото

Сьогодні день пам’яті жертв однієї з найвідоміших та все ще не до кінця осмисленої трагедії ХХ століття – спроби знищення нацистами єврейського народу – Голокосту.

Уперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі у 2006 р.

Холокост (від грецького  Holocaust – всеспалення, знищення вогнем) - це загальноприйнятий термін для визначення геноциду євреїв нацистами та їх посіпаками у 1933 – 1945 рр.

Відповідно до постанови Верховної Ради України від  05 липня 2011 р. № 3560-VI «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру» на держаному рівні Україна вперше у 2012 р. відзначила Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту . Саме цього дня 1945 року  було визволено в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн дорослих, стали 1,5 млн дітей.

Історія Голокосту допомагає зрозуміти, як упередження, хибні судження породжують практичний расизм. Історія Голокосту вчить нас тому, як сучасна техніка і технологія можуть бути використані для знищення людей.

Оголосивши 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоби наступні покоління зберегли пам'ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду, і охороняти як пам'ятки історії місця, де відбувалися масові вбивства євреїв.

Вивчаючи Голокост, історики та політики намагаються визначити роль єврейської трагедії в долі людства, а також з’ясувати, які паралелі, асоціації, збіги пов’язують те, що сталося в Німеччині в середині ХХ століття, і ситуацію сьогодні.

У наш час тема Голокосту не втратила актуальності, соціальне напруження, міжетнічні та міжконфесійні конфлікти, спалахи екстремізму та неофашизму – все це нагадує про катастрофу європейського єврейства.

Етнічні упередження, у т. ч. антисемітизм, заважають будувати правову державу та громадянське суспільство.

Генеза поняття:

Спочатку слово «голокост» мало релігійний підтекст, але також вживалося протягом сторіч стосовно катастроф та великого лиха, переважно пов'язаних із пожежами. До прикладу, крім іншого, його використовували на позначання геноциду вірменів османами 1909 р., для опису великих пожеж у Міннесоті (США) 1918 р тощо. Уже в середині 20 сторіччя слово «голокост» вживали в пресі щодо хвилі терору проти єврейського населення Європи, початого Адольфом Гітлером. Із середини 50-х років 20 сторіччя слово «Голокост» загальновживане стосовно політики винищення нацистами під час Другої Світової Війни євреїв та інших народів Європи. У такому сенсі сучасне слово «Голокост», на відміну від іншого його значення, пишеться з великої літери.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux