Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Сьогодні Україна відзначає День пожежної охорони

Опубліковано 17 квітня 2018 року о 09:55
фото

Вогонь, як і інші стихії, завжди викликав у людства нестримний, тваринний страх. З часів, коли люди вийшли з печер і почали будувати своє житло, постала гостра потреба в його захисті від вогню. Людство знає чимало прикладів, коли вогняна стихія суттєво впливала на розвиток подій, на хід світової історії. Та завжди знаходились сміливці, які вміли приборкувати цю стихію, ба навіть змушували вогонь служити людям (згадаймо міфічного титана Прометея).

У сучасному світі ми часто забуваємо блага, які дав нам вогонь, та гірко поминаємо зло, яке він несе, забуваючи, що саме людина найчастіше стає причиною цього зла: ми недбало користуємося вогнем у побуті, нехтуємо правилами пожежної безпеки на виробництві, чи не в останню чергу піклуємося про вогняну безпеку, перебуваючи на природі.

Та на заваді лихові, що несе вогонь, стоять особливі, безстрашні люди, справжні герої щодення – працівники пожежної охорони.

Враховуючи вагомий внесок працівників пожежної охорони України у справу боротьби з вогняною стихією, захисту життя і здоров’я людей, майна від пожеж, на підтримку ініціативи громадських об’єднань та Державної служби України з надзвичайних ситуацій Указом Президента України від 11 жовтня 2013 року № 555/2013 встановлено професійне свято - День пожежної охорони, яке відзначається щороку 17-го квітня.

 Ще в ХVІІ сторіччі царським указом «Про Градське благочиння» було закладено основи створення першої протипожежної служби. У документі було встановлено суворий порядок під час гасіння пожеж, закладено засади професійної пожежної охорони, введено постійне чергування, а пожежній варті надано право карати жителів міст за порушення правил поводження з вогнем.

Історія появи сучасного професійного свята пожежних іде від далекого 1918 року, а саме коли відповідно до декрету Радянської Росії від 17.04.1918 «Про організацію заходів боротьби з вогнем» було засновано професійне свято працівників пожежної охорони. Тож цього року вогнеборці святкують 100-річчя заснування свого професійного свята.

Рятувати життя і майно людей від вогню - справа не проста, навіть небезпечна. Вона вимагає рішучості, відповідальності, постійної бойової готовності, а часом й здатності на героїчні вчинки, що перевищують людські можливості. Обирали її завжди люди мужні, сильні духом, морально і фізично загартовані. Далеко не кожен наважиться ступити на шлях, пов'язаний із щоденним ризиком, двобоєм зі смертельно небезпечною стихією – вогнем. Ті ж, хто свідомо зробив свій вибір, залишаються вірним йому на все життя.

101 — номер, знайомий нам з дитинства. Кожен знає, якщо набрати його у випадку пожежі, допомога не змусить себе чекати. Мужні фахівці своєї справи знають, як здолати стихію і зберегти життя людей.

Робота вогнеборця — не жарти. Вона вимагає серйозної фізичної підготовки, умінь надання швидкої допомоги, аналітичних здібностей. Щодня українські пожежники врятовують десятки життів і сотні будівель.

Не буде зайвим  згадати в цей день про героїзм і самовідданість наших пожежників.

По першому сигналу про небезпеку вони негайно відправляються туди, де виникає екстремальна ситуація, де потрібно зупинити вогневу стихію, врятувати життя людей.

Пожежникам властиві такі якості, як самовідданість, постійна готовність прийти на допомогу, здатність до самопожертви.

Незабаром ми з сумом будемо відзначати річницю Чорнобильської катастрофи. Пам’ятаємо, що першими опинилися на шляху смертельного вогню працівники пожежної охорони. Вони в найбільш складних ситуаціях завжди виявляють високі моральні якості, професіоналізм, мужність і особисту дисципліну.

Ми цінуємо й поважаємо вашу надскладну працю, низько схиляємо голови перед вашою повсякденною готовністю до подвигу.

Тож хай у цей квітневий день горять лише ваші очі і лише від радості, а в душі буде тепло і спокійно!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux