Традиції святкування Масляної
Цього року Масляна розпочалася 24 лютого і триватиме до 2 березня. Масляна завжди святкується за сім тижнів до Великодня і після неї розпочинається Великий піст.
Масляна – стародавнє слов’янське свято, яке дісталося нам у спадок від язичницької культури. Спочатку Масляна була пов’язана з днем весняного сонцестояння, але з прийняттям християнства вона стала випереджати Великий піст і залежати від його термінів.
Масляна – це ще й сімейне свято. Весна асоціюється з початком нового життя, з продовженням роду. Тому раніше особливо шанували і вітали молодих людей, що вступили в шлюб у минулому році. Холостякам на Масляну до ніг прив’язували особливу колодку і примушували їх ходити так весь день.
Номінально ж у народі вважається, що на Масляну зима йде геть зі свого холодного палацу. З цими днями пов’язано багато веселих жартів, примовок, пісень, прислів’їв та приказок: «На горах покататися, в млинцях повалятися», «Без млинця, не масляниця», «Не життя, а масляниця», «Хоч з себе все закласти, а масляницю провести», «Не все коту масляниця, буде і Великий піст».
На Масляну неділю що не день, то свій звичай. Їжа в ці святкові дні стає найважливішою формою життя. Потрібно вдосталь їсти коров’ячого масла, сметани та сиру. Проте основною стравою є - млинці, які печуть щодня з понеділка і особливо багато – з четверга по неділю. Цей час називається широкою масляницею. На відміну від багатьох інших свят на масляницю не тільки їдять вдома, в сім’ї, а й часто ходять в гості та запрошують гостей до себе.
Кожен день Масляної має свою назву:
1 день – зустріч (існує така приказка «З себе хоч останнє продай, а Масляну добре зустрічай»).
2 день – залицянки (наряджали солом’яну ляльку, возили по селу. Всі в цей день повинні бути святково вбраними).
3 день – лакомка (на стіл господиня ставила сметану та масло, варення та сир і зазивала до себе у гості, щоб пригостити. Гості пригощались і хвалили господиню).
4 день – широкий четвер (в цей день проводились ярмарки, будувалися укріплення зі снігу, великі снігові гірки, проводилися змагання на сніжках).
5 день – тещина вечеря (зяті звали тещ у свій дім і дарували їх, пригощали).
6 день – золовчині посиденьки (золовка – це сестра чоловіка і з нею треба в мирі і ладі жити молодій невістці. В цей день дівчата знаходили час, щоб залишитися самим на кухні і виготовити свій особливий «млинець для приворожки»).
7 день – Прощена неділя (в цей день треба просити пробачення у близьких, рідних, сусідів, знайомих. Ненависть, нелюбов з своєї душі перед Великим постом треба прибрати. Треба пам’ятати – не можна робити ніяке діло не примирившись з ближнім).
Останнім днем Масляної закінчуються весільні неділі, настає час Великого посту.
Отже, в Прощену неділю – кожен має пробачити всім своїм кривдникам та попросити вибачення у всіх рідних знайомих, на що зазвичай прийнято відповідати «Бог простить».
Управління культури, туризму та охорони культурної спадщини щиросердно бажає всім добра, злагоди, миру та чистоти власної душі.
Джерело: управління культури, туризму та культурної спадщини