У підліткових клубах ЦСПК «Щасливе дитинство» управління у справах сім’ї, молоді та спорту Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації пройшли бесіди з техніки безпеки «Запобігання отруєнню грибами»
Щороку протягом вересня в підліткових клубах за місцем проживання по роботі з дітьми, підлітками та дорослим населенням проводиться роз'яснювальна робота про небезпеку отруєння грибами, про недопустимість їх вживання дітьми до 7 років.
Сьогоднішня токсичність грибів нівелює багатьом відому їх корисну дію. Справа у тому, що всі гриби мають посилену абсорбуючу дію, через що як губка вбирають усі токсини із забрудненого навколишнього середовища. Цей продукт тепер завдає неабиякого «удару» по печінці, нирках та серцево-судинній системі.
Усі, хто любить збирати гриби, повинні дотримуватися давнього правила: грибів, яких не знаєш, до кошика не клади.
Отруєння грибами створюють небезпеку для здоров'я людини не меншу, а інколи й більшу, ніж інфекційні захворювання. Перші симптоми такого отруєння виявляються через 2-4 години (інколи 8-48 годин) після вживання їжі. При цьому у людини починається нездужання, нудота, блювання, болі в животі, частий рідкий стул з домішками крові. У постраждалого підвищується температура тіла, знижується артеріальний тиск, з’являється спрага, розвивається серцево-судинна недостатність. Основними ознаками отруєння грибами є розлад зору, марення, галюцинації, судоми.
Про отруйні властивості деяких грибів людству відомо вже багато віків. Такі гриби ще у Стародавньому Римі, а потім у Середньовіччі ставали грізною зброєю у боротьбі за владу. Діяла ця зброя безвідмовно, отруєння було раптовим, а тогочасні медики не мали змоги чимось допомогти потерпілим. У Європі поширені близько 80-ти видів отруйних грибів, з них дуже небезпечних – 20-25 видів.
Залежно від вмісту отруйних речовин такі гриби можуть викликати
1) (здебільшого) легкі нетривалі захворювання, найчастіше розлад шлунково-кишкової діяльності, після яких хворі одужують;
2) тяжкі й смертельні отруєння.
Слід зауважити, що наслідки вживання таких грибів залежить також від віку та стану здорової людини, кількості спожитого продукту тощо. Правильне лікування можливе тільки при безпомилковому визначенні виду грибів, які з’їв потерпілий.
Отрути, що містяться в грибах, поділяються на три групи:
Першу становлять отрути місцевої збуджувальної дії ( містяться в печериці жовтій, рядовці тигровій, недоварених опеньках осінніх справжніх ). Вони спричиняють лише порушення травлення. Їхня дія проявляється через 1-2 години після вживання.
Отрути другої групи діють на нервові центри ( містяться в мухоморі червоному, пантерному, волоконниці Патуйяра, говорушці білій ). Симптоми отруєння – сильна нудота, блювання, пронос із болями, запаморочення, втрата свідомості, посиніння, сп’яніння, напади сміху, плачу, галюцинації з’являються через 0,5-2 години після вживання грибів. Звичайно хвороба виліковується, але в деяких людей її перебіг досить тяжкий. Хворому неодмінно потрібні лікарська допомога і постільний режим.
Отрути третьої групи спричиняють найтяжчі або навіть смертельні отруєння ( їх джерела знаходяться в блідій поганці, мухоморі смердючому, мухоморі білому, опеньку сірчано-жовтому (неправдивому), павутиннику оранжево-червоному). Хворобу можна виявити лише через 8-48 годин після вживання грибів. Поки отрута перебуває в шлунку і розноситься кров’ю до інших органів, не помітно порушень нормального функціонування організму. Симптоми отруєння з’являються лише тоді, коли небезпечні речовини досягають мозку й починають впливати на нервові центри, що регулюють діяльність певних органів. Це спричиняє посилення діяльності мускулатури шлунку й надмірне виділення шлункового соку та слизу, що приводить до сильного блювання, проносу. Організм зневоднюється, згущується кров, хворий відчуває нестерпну спрагу, в нього синіють губи, холонуть руки й ноги, виникають судоми. Поступово отрута паралізує нервові центри, які регулюють роботу кровоносних судин. Судини розслабляються, в них затримується кров. Кров’яний тиск падає. Коли організм переборює отруєння на цій стадії, хворий протягом деякого часу відчуває полегшення, однак саме тоді відбувається жирове переродження печінки, нирок, серця. Стан людини погіршується, і після цього майже завжди настає смерть.
Гриби – велика окрема систематична група організмів, що включає близько 100 тисяч видів. Характерні ознаки грибів:
- Гриби є організмами, що використовують органічні речовини.
- У грибів відсутністій фотосинтез.
- В оболонках клітин грибів міститься хітин.
- В процесі метаболізму для грибів характерне утворення сечовини.
- Запасний продукт грибів – глікоген – єдиний відомий у природі вуглевод, який у грибах сполучається з азотом.
Багато видів грибів продукують різноманітні біологічно активні речовини, зокрема антибіотики, алкалоїди, вітаміни, ферменти ( навіть сичужні, які виробляються в шлунку жуйних тварин ), речовини, що прискорюють ріст (гіберелін), харчові білки.
Цього року через рясні дощі надзвичайно багатий урожай грибів. Гриби –це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду
Основні причини отруєнь:
• вживання отруйних грибів;
• неправильне приготування умовно їстівних грибів;
• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Основні правила збирання грибів
- Збирати тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.
- Ніколи не збирайте шампіньйони, які мають пластинки білого кольору. У справжніх грибів вони швидко рожевіють, а потім темніють. У смертельно отруйної блідої поганки, яка схожа на шампіньйон, пластинки завжди білого кольору.
- Ніколи не їжте грибів сирими, а також не збирайте перезрівші, ослизлі, зіпсовані гриби.
- Не вірте думці, що отруйні гриби викликають потемнення цибулини або срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це хибне уявлення.
- Не збирайте грибів, навіть їстівних, у міських парках, скверах, дворах, а також вздовж автомобільних доріг та залізниць, де вони накопичують отруйні речовини.
- В день збору, або не пізніше наступного ранку, гриби слід піддати кулінарній обробці.
- Не беріть червивих грибів.
Вирушаючи з кошиком до лісу, потрібно пам’ятати , що в кожного їстівного гриба є отруйний двійник. Навіть у лисичок, які б здавалося, ні з чим не сплутаєш. У деякі сезони частих вітрів чи перемін клімату змінює свій вигляд і бліда поганка. Одного такого «перевертня» на цілий кошик достатньо, щоб викликати тяжке отруєння, а токсичність поганки не знижується навіть після інтенсивного кип’ятіння.
Якщо після споживання грибної страви погіршується самопочуття, негайно зверніться по медичну допомогу. Не зволікайте, не вичікуйте, якщо вам трохи полегшало, бо симптоми можуть повернутися у гіршому варіанті. До приїзду «швидкої допомоги» промийте шлунок марганцівкою чи підсоленою водою, пийте багато рідини, можна поставити очисну клізму. Ніякого самолікування!
Пам’ятайте: дотримуючись правил безпеки, ви зберігаєте своє здоров’я і своє життя!



Джерело: управління у справах сім’ї, молоді та спорту Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації.