Увага! Сезонне зростання захворюваності на вірусний гепатит А


Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна) - це гостре інфекційне захворювання всього організму з переважним ураженням печінки. Найчастіше хворіють діти у віці від 3 до 6 років. Це типова хвороба брудних рук. Збудник гепатиту А зберігається у зовнішньому середовищі місяцями. Виділяється він тільки з кишечника. Зараження відбувається через забруднену фекаліями питну воду, місця плавання, харчові продукти, руки, іграшки, жувальні гумки, олівці, ручки, посуд, білизну.
Захворювання починається не одразу, а через 2-3 тижні після зараження (інкубаційний чи прихований період від 7 до 50 днів). Починається захворювання раптово з підвищення температури тіла, слабкості, зниження апетиту. Потім може приєднатися нудота, блювота, дискомфорт чи біль в правій верхній половині живота, пронос чи запор. Наприкінці тижня сеча набуває кольору пива, а кал - білої глини, жовтіють склери очей, а потім і шкіра. У зв'язку з особливостями хвороби та зниженням імунітету типовими тепер є безжовтяничні та безсимптомні форми хвороби, які залишаються нерозпізнаними, частіше приводять до ускладнень і можуть бути небезпечними для оточуючих. Заразним хворий стає уже за 1-2 тижні до початку захворювання і перестає бути небезпечним через 3 дні після появи жовтяниці. Тому, з появою перших ознак захворювання необхідно відразу звернутися до лікаря для своєчасної ізоляції чи госпіталізації. Необхідно суворо дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки після туалету, не користуватися загальним рушником, носовичком, посудом тощо.
Головним в профілактиці гепатиту А є вживання доброякісної питної води та миття рук з не менш ніж дворазовим намилюванням перед приготуванням і вживанням їжі, після туалету і різних місць загального користування та дотримання інших вимог особистої гігієни.
Предмети побуту, посуд, білизну та іграшки, якими користувалась хвора людина в домашніх умовах знезаражують методом кип'ятіння протягом 15 хвилин в 2% розчині соди чи миючих засобів.
Перехворілі гепатитом А діти підлягають медичному спостереженню протягом 6 місяців, а дорослі - 3-х місяців.
Важливо дотримуватися режиму харчування, праці і відпочинку: фізично і психічно не перевтомлюватися, не перегріватися на сонці, не переїдати і не голодувати. Їжу приймати в теплому вигляді 4-6 разів на день, виключивши гострі, жирні, копчені та жарені продукти. Варто вживати переважно молочнокислі продукти, сир, каші, фрукти, овочі, відварне м'ясо.
Джерело: КНП «ЦПМСД №1» Святошинського району м. Києва