Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

В рамках проведення всесвітньої акції «16 днів проти гендерної нерівності» міліція інформує про правові основи попередження насильства в сім’ї

Опубліковано 26 листопада 2014 року о 14:39
фото

Працівники відділу дільничних інспекторів міліції Святошинського районного управління міліції столиці окрім задач з забезпечення і дотримання правопорядку та розкриття правопорушень проводять профілактичну роботу. Одним з її основних напрямків є попередження насильства в сім’ї. У випадках, коли насильство здійснюється по відношенню дітей, залучаються до спільної роботи і працівники відділу кримінальної міліції в справах дітей Святошинського районного управління.

Основу законодавства України з попередження насильства в сім’ї, поряд з Конституцією України, становить Закон України «Про попередження насильства в сім’ї» від 15.11.2001 року. Саме він визначає правові й організаційні основи попередження насильства в сім’ї, органи та установи, на які покладено здійснення заходів з його попередження, а також коло осіб, на яких поширюється дія законодавства України щодо попередження насильства в сім’ї.

У статті 1 Цього закону дається визначення поняття «насильства в сім’ї». Це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.

Більш детально процедурні моменти застосування законодавства з попередження насильства в сім’ї врегульовані на рівні підзаконних нормативно-правових актів. Зокрема: Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку розгляду заяв та повідомлень про вчинення насильства в сім’ї або реальну його загрозу» від 26.04.2003 № 616; Наказ Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Інструкції щодо порядку взаємодії структурних підрозділів, відповідальних за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім'ї, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та відповідних підрозділів органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї» від 07.09.2009 № 3131/386; Наказ Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення» від 19.08.2014 № 564/836/945/577; Наказ Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства транспорту та зв’язку України, Міністерства внутрішніх справ України, Державного департаменту України з питань виконання покарань «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах» від 14.06.2006 № 1983/388/452/221/556/596/106.

Зокрема, діючим законодавством визначено спеціальні попереджувальні заходи. До них відносяться: винесення офіційного попередження про вчинення насильства в сім’ї з одночасною постановкою на профілактичний облік особи, яка вчинила насильство в сім’ї; обов’язок пройти корекційну програму; винесення захисного припису та заходи юридичної відповідальності за вчинення насильства в сім’ї передбачені нормами адміністративного та кримінального законодавства. Зокрема, Кодексом України про адміністративні правопорушення – стаття 173-2 «Вчинення насильства в сім’ї», Кримінальним кодексом України - за умисні насильницькі дії з боку членів сім’ї - статті 117, 135, 150-1, 155, 156, 164-167, 304, 323. У інших статтях ці діяння зазначені у кваліфікованих складах факторі насильства в сім’ї (статті 115, 116, 119-123, 125-127, 129, 133, 135, 136, 143, 146, 149, 152, 153, 194, 195, 303 КК України).

Для того, щоб відповідні служби допомогли особі, яка може стати чи є жертвою насильства в сім’ї, необхідно звернутись із заявою про це. З повідомленням про подібні підозри чи  відомі їм випадки насильства в сім’ї або загрозу його вчинення можуть звернутись інші члени сім’ї, сусіди, родичі, педагоги, інші громадяни або організації.

Правоохоронці, у межах своєї компетенції застосовують до особи, яка вчиняє насильство по відношенню до своїх близьких спеціальні попереджувальні заходи або  заходи юридичної відповідальності. Так, на території Святошинського району проживають 368 виявлених родинних насильників. З ними проводиться профілактична робота та постійний контроль. Однак більшість людей соромляться визнати, що стали жертвою насилля у родині. У відділі дільничних інспекторів завжди готові надати юридично-правову допомогу, порекомендувати психолога, вислухати і проінформувати.

Начальник Святошинського районного управління міліції столиці Ігор Кучма наголошує про те, що про всі правопорушення та насилля необхідно повідомляти за телефоном номерами чергової частини райуправління: (044) 424-03-41 або служби ДІМ: (044) 424-73-28 або «102».

 

Джерело: Святошинське РУ ГУ МВС України в м. Києві


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux