Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Весняні попередження небезпеки гострих кишкових інфекцій

Опубліковано 16 березня 2021 року о 09:57
фото

Наближається весна, під час якої відбуваються коливання температурного режиму, що може призводити до виникнення надзвичайних ситуацій або ускладнень в життєдіяльності населення. Під час відлиг і формування тало-дощових паводків можливі підтоплення окремих об’єктів господарювання.

У зв’язку із зазначеним з метою попередження епідемічних ускладнень серед населення нагадуємо, що з потеплінням розпочинається зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції, зараження якими відбувається в основному при вживанні заражених відповідними патогенними мікроорганізмами харчових продуктів та води.

Шляхи контамінації харчових продуктів різноманітні:

-          забрудненими руками, через посуд, кухонний інвентар;

-         заноситься мухами, забрудненою водою;

-         через предмети побуту при недотриманні правил особистої гігієни.

Велику роль у зараженні має водний фактор.

Забруднення водойм відбувається через скидання господарсько-побутових та промислових стічних вод. Особливе значення має потрапляння у водойми збудників інфекційних захворювань, які виділяються від хворих та бактеріоносіїв. Велику епідемічну загрозу несуть недостатньо очищені і знезаражені стічні води інфекційних лікарень, закладів освіти, де можуть перебувати хворі та бактеріоносії. Тваринницькі господарства супроводжуються накопиченням нечистот, збір, зберігання і утилізація яких призводить до забруднення оточуючого середовища випорожненнями як здорових, так і хворих тварин.

Весняні повені усі нечистоти зносять до відкритих водойм, інших об’єктів навколишнього середовища, підтоплених приміщень.

У цей період необхідно проводити посилені заходи з санітарної охорони джерел водопостачання, очистки та знезараження води, забезпечення гігієнічного режиму на харчових підприємствах та в закладах громадського харчування і торгівлі, забезпечення правильного збору і знезараження нечистот.

Основою попередження виникнення та поширення гострих кишкових інфекцій є неухильне дотримання санітарно-гігієнічних норм і правил в побуті, на підприємствах громадського харчування, закладах освіти тощо, особистої гігієни, особливо під час приготування їжі. Важливу роль відіграє своєчасне виявлення, ізоляція та лікування інфікованих осіб.

Не залишається осторонь і робота ветеринарної служби із забезпечення дієвого контролю за:

-         здоров’ям, умовами утримання, забоя, транспортування тварин;

-         порядком реалізації і зберігання продуктів харчування;

-         дотриманням технології їх приготування;

-         проведенням планових обстежень персоналу підприємств громадського харчування та прирівняних до них групп населення.

Для населення важливими залишаються такі рекомендації:

-         не слід купувати швидкопсувні продукти (кров’яну та ліверну ковбасу, буженіну, таранку, консервовані овочі, молочні продукти) у випадкових людей;

-         продукти, що викликають сумнів у доброякісності, необхідно піддати термічній обробці не менше 10 хвилин;

-         дотримуватись умов зберігання харчових продуктів;

-         попереджати інфікування харчових продуктів гризунами.

Пам'ятайте про постійну загрозу зараження інфекційними хворобами.

Джерело: Голосіївський МВЛД ДУ «КМЛЦ МОЗ України»


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux