Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Як уникнути харчових отруєнь

Опубліковано 13 серпня 2015 року о 16:47
фото

Влітку потенціальною є загроза виникнення харчових отруєнь мікробного походження, у зв’язку з тим, що підвищення температури повітря до +20С і вище сприяє не тільки збереженню мікроорганізмів, що потрапили на харчовий продукт, а й швидкому їх накопиченню.

Харчові отруєння виникають внаслідок вживання саме тих харчових продуктів, в яких виникло масивне розмноження і накопичення умовно патогенних мікроорганізмів або їх токсинів. Часто зустрічаються харчові отруєння, викликані токсинами, що виділяються при розмноженні палички ботулізму і стафілококу.

Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин. Ботулотоксин – один з найсильніших відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м'язового паралічу.

Найчастіше ботулотоксин виділяють із в’яленої риби, м’ясних продуктів, консервованих грибів та овочів домашнього виготовлення.

Під час виготовлення продукції необхідно ретельно очищати сировину від забруднень, які можуть містити спори клостридій, у т.ч. від плісняви, яка поглинає кисень та створює більш сприятливі умови для розмноження бактерій. Ретельно стерилізувати кришки, банки, інший посуд, а також спеції та саму продукцію.

Ні в якому випадку не купувати консервні та інші вироби домашнього виготовлення та по можливості не приймати такі продукти від сусідів, знайомих та надавати перевагу виробам промислового виробництва.

Стафілококові токсикози зустрічаються частіше, вони становлять третину харчових отруєнь мікробного походження. Стафілококова інтоксикація обумовлена дією ентеротоксину, який накопичується в харчових продуктах в результаті розмноження стафілококу, при цьому органолептичні показники харчових продуктів зовсім не змінюються.

Факторами зараження є харчові продукти (кондитерські креми, молоко та молочні вироби, консерви в маслі, копченості та ін), приготовлені з м'яса хворих тварин, а також інфіковані хворими стафілококових інфекціями (мастити, стафілодермія, панариції, ангіни та інші гнійні запалення).

Щоб уникнути стафілококових харчових отруєнь, необхідно дотримуватися режимів теплової обробки продуктів та відповідних температурних умов їх зберігання (2-4оС). За цієї температури, як правило, стафілококи не розмножуються й ентеротоксин не продукується.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Джерело: відділ з питань надзвичайних ситуацій


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux