Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Якщо провалилися під лід: важливі поради та перша допомога

Опубліковано 17 січня 2017 року о 11:04
фото

Враховуючи характерну для України нестабільність холодної погоди, краще взагалі оминати вкриті кригою річки, канали, озера, ставки та інші водойми. Навіть досить тривалі сильні морози – не гарантія безпечного перебування на льоду, що підтверджено багатьма нещасними випадками! Якщо ви все ж вирішили ризикувати, дотримуйтесь простих, але ефективних рекомендацій, які допоможуть зберегти життя вам та вашим близьким чи знайомим.

Отже, у першу чергу намагайтеся не панікувати і голосно покличте на допомогу.

Не робіть енергійних, різких рухів у воді, адже це прискорює охолодження організму (рухатися необхідно у повільному темпі). Дійте рішуче. Широко розкиньте руки, аби не зануритися з головою у воду (на голову припадає 50% втрат тепла). Крім того, коли людина різко опиняється у крижаній воді, м’язи грудей і живота рефлекторно скорочуються, викликаючи мимовільні вдохи та видохи. Коли голова під водою, є великий ризик захлинутися. Якщо все ж намоклий одяг затягнув під воду, коли до вас вже наближаються рятувальники, намагайтеся максимально затримати дихання і залишатися чітко під ополонкою, не рухаючись у різні боки. Так у водолазів буде набагато більше шансів швидко знайти вас у каламутній воді і встигнути врятувати. Коли рятувальники поруч, величезну роль має організація процесу надання допомоги та чітке виконання потерпілим команд рятувальників.

Знаходячись на поверхні води, не навалюйтеся всім тілом на тонку частину криги, щоб вона не ламалася ще більше. Спираючись на спину (на живіт та груди не так зручно спиратися) і на лікті та розподіливши таким чином масу тіла на максимально можливу площу криги, виштовхніть себе ногами на міцний лід, дуже бажано у ту сторону, звідки прийшли, бо там перевірена крига.

Коли тіло буде у горизонтальному положенні, закиньте на лід ту ногу, яка ближче до кромки криги, далі поворотом корпусу витягніть іншу ногу і швидко відкотіться від тонкої криги.

Якщо ви самотужки вибралися з ополонки, зніміть на березі мокрий одяг, витисніть його, одягніть і якомога швидше йдіть до теплого приміщення.

Коли людина пробула у воді не дуже довго і здатна рухатися, їй пропонують біг на місці протягом 10 - 15 хвилин. Якщо вона не здатна рухатися, необхідно укутати, напоїти гарячим питтям (не алкоголем!) і прикласти грілки (пляшки, фляги з теплою водою) до потилиці, шиї, бокових поверхонь грудної клітини, під пахви, до пахової області.

Категорично забороняється розтирати тіло! Це призводить до руйнування капілярів, утворення кровотеч, синців. А головне, охолоджена кров з периферичних судин починає активно надходити до життєво важливих органів, що прискорює і продовжує зниження температури тіла.

Можна влаштувати потерпілому ванну з температурою води 15 - 20°C і поступово підвищувати її до 36 - 42°C.

Ні в якому разі не можна відразу відігрівати охолоджені частини тіла у теплій чи гарячій воді! У кращому випадку це призведе до небезпечного прискорення серцебиття. У гіршому – може викликати гангрену!

У випадках, коли потерпілий пробув у воді від 30 хвилин до 2 годин, але залишився живий, його не можна різко переносити, рухати кінцівки і голосно розмовляти поруч з ним – це миттєво призводить до зупинки серця! Якщо ж у нього відсутнє серцебиття і дихання, необхідно викликати «Швидку» (дати команду, щоб це зробив хтось інший) і негайно розпочинати серцево-легеневу реанімацію (СЛР) – непрямий масаж серця та штучне дихання. СЛР продовжувати до відновлення серцебиття та дихання.

 

Джерело: Святошинське РУГУ ДСНС України в м. Києві


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux