Заклички птахів від Центру позашкільної роботи
Закликаємо пташок разом з ТО "Писанкарик" Центру позашкільної роботи Святошинського р-ну м. Києва, керівник Проценко Людмила Іванівна.
З 18 березня почався весняний сонцеворот, день уже переважує ніч. З цієї нагоди в давнину влаштовували цікаві дитячі забави – заклички птахів. Для цього бабусі, мами та дівчата випікали з тіста кожній дитині по 40 “пташок”. За повір’ям, ці спечені пташки ніби прискорювали приліт пернатих родичів разом з весняним теплом. Жайворонок летить – тепло вістить, вітайте гостей біля кожних дверей.
У ці дні біля порога тримають хліб, спечений у вигляді птаха та приказують:
У кожній хатині радісно людині,
Жайворонок-маля славить наші поля.
Йдуть у поле орачі, дітям треба калачі.
А діти, отримавши випечених „жайворонків”, бігли з ними на вулицю, в сад, на город, за село, підкидали їх угору та приказували: "Жайворонки, прилетіте, весну красну принесіте". При цьому годилось піднімати випечених „жайворонків” якнайвище. „Жайворонками” з тіста діти гралися увесь день, а увечері їх з’їдали.
Запрошуємо і вас долучитися до цієї давньої традиції випікання жайворонків. Ось рецепт етнографа Романи Кобальчинської для обрядового печива „жайворонки”, „соловейчики”,„голубочки”. Для печива потрібно: 4 склянки борошна, 8 столових ложок молока, 2 яйця , 2 столові ложки меду, 2 столові ложки вершкового масла, 3/4 склянки цукру, 0,5 чайної ложки питної соди. Яйця розтерти з медом і цукром, додати промитий і запарений мак. Замісити з рештою компонентів круте тісто. Порізати одержану масу на валочки товщиною 2-3 см формувати пташечки. Покласти на змащене маслом деко і випікати в духовці.
А як напечете „жайворонків”, то покличте так:
Пташок викликаю з теплого краю!
Летіть, соловейки, на нашу земельку.
Спішіть, ластівоньки, пасти коровоньки!
Просимо ми, просив тато і мати,
Прилітайте пташки до нашої хати!!!
Джерело: ЦПР Святошинського району.