Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Сім’я без насильства – запорука виховання здорового покоління

Опубліковано 26 листопада 2014 року о 15:17
фото

З 25 листопада по 10 грудня в Україні проходить акція «16 днів проти насильства». В рамках акції Центр у справах сім'ї та жінок «Родинний дім» Святошинського району міста Києва щорічно проводить просвітницькі заходи серед молоді.

Найголовнішою цінністю будь – якої держави, у тому числі й України, є людина, її здоров’я і життя, гідність і честь, безпека та недоторканність. Реалізація  соціальних ініціатив вимагає чіткої, цілеспрямованої та злагодженої роботи задля соціального забезпечення та підтримки осіб, що опинилися у важких життєвих обставинах.

Насильство в сім'ї — будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю.

Насильство в сім'ї залишається серйозною проблемою для усіх держав-учасниць ООН, незалежно від регіону, мирного часу, культури, конфліктів або стихійних лих. Воно набуває багатьох форм та занадто часто суспільство заплющує на нього очі. Щоб зупинити насильство у сім’ї необхідна консолідація зусиль урядів, парламентів, місцевих структур та  громадськості.

Вступивши до шлюбу, чоловік та дружина підсвідомо повторюють стереотип поведінки батьків з незначними змінами. Коли між батьками когось із подружжя були випадки насильства чи неповаги батька до матері, з великою вірогідністю неповага до жінки, насильство над нею може повторитися і в сім’ї їхніх дітей. І якщо дружина  не змогла постояти за себе на початку подружнього життя, то чоловік далі розуміє цей спосіб вирішення проблем як єдиний, який від нього потребує найменше зусиль. Жінкою ж оволодіває почуття страху і надалі повністю деморалізовані спроби себе захищати, відстоювати свою гідність.

Отже, розглянемо приклад з життя.

Нещодавно до психолога Центру звернулась молода жінка зі скаргою на те, що колишній чоловік маніпулює свідомістю малолітнього сина з метою зовсім позбутися спілкування матері з дитиною. Жінка розказала, що одружилася з тим чоловіком через те, що «їй було його шкода» - він з неблагополучної родини, де коїлося домашнє насильство, і на момент укладання шлюбу він вже мав 3 судимості. Клієнтка також підкреслила, що за час перебування у шлюбі  вона зрозуміла, що чоловік ніколи не буде дослухатися до її думки, буде жити так, як йому заманеться. До речі, сама клієнтка походить теж з родини, де часто спалахували сварки, і її дитинство також не було благополучним.

На перший погляд може здатися – до чого тут домашнє насильство? Адже він її не бив, не знущався з неї. Але не будемо забувати, що насильство має різні прояви: від фізичного до психологічного. Та жінка виглядала виснаженою через свою невпевненість у собі, невміння відстоювати свої права та невміння сказати «ні». Чоловік це зрозумів ще до укладання шлюбу, кращого для себе варіанту йому годі було шукати. Всі викладені вище ознаки підлягають простому визначенню «віктимна поведінка жертви». А жертва буває там, де коїться насильство.

Хочеться з метою профілактики нагадати читачам, що насильство у сім'ї спадкове. Хлопчик, що стає свідком брутального поводження батька, сам виростає кривдником. Дівчинка обирає собі за чоловіка таку людину, яка буде чинити насильство. Все це на підсвідомому рівні. Вирватися із замкнутого кола вдається не всім і не завжди.

Отож, шановні читачі, будьте пильні! Нести відповідальність за своє життя не легко, але не забувайте, що крім вас самих цього ніхто робити не буде. Треба бути розважливим при виборі партнера на все життя, а крім того бажано скласти собі адекватну ціну. І нехай у вашому подружньому житті будуть тільки яскраві події та незвичні враження, панує любов, повага та довіра.

 

Джерело: Центр у справах сім'ї та жінок «Родинний дім» Святошинського району міста Києва


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux