Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Учні спеціалізованої школи №304 взяли участь у круглому столі «Наука ХХI століття – вікно у майбутне»

Опубліковано 26 листопада 2014 року о 15:22
фото

21 листопада у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл «Наука ХХІ століття — вікно у майбутнє».

Організаторами дійства були НЦ «Мала Академія наук України», Київський національний університет імені Тараса Шевченка,Посольство Франції в Україні. Від імені його організаторів учасників привітали ректор КНУ академік Леонід Губерський, президент Малої академії наук Станіслав Довгий, Надзвичайний та Повноважний посол Франції в Україні Ален Ремі та почесний президент Міжнародного руху за науково - технічне дозвілля MILSET Ж-К. Гірадон.

Юним науковцям,які досягли значних результатів у своїх наукових дослідженнях, було вручено премії імені Жоржа Шарпака, лауреата Нобелівської премії з фізики 1992 року, видатного французького фізика і громадського діяча, який народився в Україні. Вчений був одним із засновників Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН),а також французької асоціації підтримки наукової освіти в школі.

Цей рік для провідного фізика, Нобелівського лауреата, який присвятив все своє життя розвитку науки та освіти – ювілейний. Вченому, українцю за походженням виповнюється 90 років. Світове визнання він отримав у 1992 р. за винахід і розроблення детекторів елементарних частинок, зокрема пропорційної камери. Тим самим були започатковані революційні дослідження у ЦЕРНі – Європейському центрі ядерних досліджень (Женева, Швейцарія), що увінчалися винаходом «частинки Бога» — бозона Хіґґса.

Відвідали захід і учні спеціалізованої школи №304.

Учні мали змогу переглянути фільм про  Жоржа Шарпака та ознайомитися з книгою вченого «Спогади вигнанця, фізика та громадянина світу».

У книжці спогадів видатний французький фізик і громадський діяч єврейсько-українського походження, лауреат Нобелівської премії з фізики 1992 р. Жорж Шарпак постає в різних іпостасях: і як учасник руху Опору за часів Другої світової війни, і як один із засновників Європейського центру ядерних досліджень ЦЕРН у Женеві, і як невтомний дослідник, і як педагог-подвижник, і як завзятий захисник ідеї мирного атому. Книжка містить унікальний «літопис» фізики елементарних частинок і цінні міркування про єдність мистецтва і науки.

Круглий стіл завершився підписанням Меморандуму про співпрацю MILSET,  Міжнародної асоціації «Європейська мала академія наук» і Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Тим самим від декларування побажань щодо поширення наукових ідей та подальшого розвитку міжкультурного і міжнаціонального єднання України з країнами ЄС сторони перейшли до конкретних справ і проектів у цьому надважливому для Європи аспекті сьогодення, підтвердивши, що вікно у майбутнє разом з цивілізованим світом відкрите для всіх.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux