Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

«Ваш подвиг пам’ятає Україна»: 29 січня українська громадськість вшановує пам’ять героїв Крут

Опубліковано 29 січня 2014 року о 09:18

Ви стали прикладом усім, про Вас нікому не забути!

В понурій темряві віків світити будуть завжди Крути!

 

29 січня українська громадськість вшановує День пам’яті героїв Крут.

96 років тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали в історію українського визвольного рухунову героїчну сторінку, що і сьогодні є одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути – невеличкої залізничної станції між Бахмачем і Ніжином, що на Чернігівщині, загін із 300 добровольців - курсантів військової школи ім. Богдана Хмельницького, студентів і гімназистів, який було направлено для зміцнення оборони залізничної станції, прийняв нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.

Ця молодь, під тиском переважаючих сил російських більшовиків, опинилася у центрі бою без належної підтримки, але не відступила Бій, тривалістю лише п'ять годин, призупинив наступ більшовицьких військ під командуванням колишнього царського жандармського полковника М.Муравйова на столицю України, що був частиною розгорнутої російсько-більшовицькими військами інтервенції України на рубежі 1917-1918 рр.

300 юних оборонців Крут полягли смертю хоробрих. У полон було захоплено, закатовано і безжально розстріляно 28 юнаків, власне, ще зовсім дітей. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ 4-тисячної більшовицької армії на Київ на два дні.

Їх подвиг дав можливість на кілька днів стримати окупацію Києва більшовицькою армією, евакуювати уряд УНР і продовжити переговори, які завершилися успішним підписанням Брестського миру, згідно якого більшовики були вимушені залишити територію України.

Цей подвиг став символом героїзму української молоді у боротьбі за незалежну Україну.

Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих героїв-студентів на Аскольдовій могилі – старовинному кладовищі на Дніпровському схилі у Києві.

У похороні взяли участь тисячі киян, славетний хор О.Кошиця, військові відділи січовиків, заупокійну літію відслужив Єпископ Никодим.

Від часу відновлення державної незалежності України у 1991 р. щороку біля цієї могили, що довгі роки є полум’ям віри і пам’яті про жертв більшовицького терору, а також на місці бою під Крутами, де у 2006 році було встановлено пам'ятник цвіту української молоді, трьомстам юнакам – ентузіастам української національної ідеї, 29 січня відбуваються заходи пам’яті.

Офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про вшанування пам’яті героїв Крут».

Трагедія під Крутами знайшла палкий відгук у серцях свідомих громадян України. В пам’яті поколінь назавжди залишиться героїчний подвиг студентів, що поклали свої життя в боротьбі за вільну Україну.

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Святошинської РДА.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux